CE SE FACE LA GUVERN
Pavel Filip: Avem un dialog constructiv cu sindicatele pentru soluții privind majorarea salariilor aflate sub minimul de existenţă
Prim-ministrul Pavel Filip si-a exprimat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, convingerea că anul acesta debutează în condiții net mai bune decît cele din 2016 și a solicitat autorităților să se concentreze pe acțiunile prioritare pentru anul 2017.
Premierul a spus, totodată: „dacă 2016 a fost un an al stabilizării țării și al dezamorsării unei crize economice și sociale, atunci anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării și al creșterii economice".
Pavel Filip a subliniat că e nevoie stringentă de o serie de reforme în domenii vitale, precum sănătatea, domeniul social sau educația.
În context, Premierul a menționat că a avut, ieri, o întîlnire cu reprezentanții sindicatelor, în care accentul s-a pus în special pe problemele acumulate în domeniul educației și științei.
”Discuțiile au fost constructive și ne dorim în continuare un dialog sincer, deschis spre comunicare cu toate părțile interesate. Dorim identificarea unor soluții viabile și de durată la toate problemele”, a declarat Pavel Filip.
Premierul a specificat, de asemenea, că din cele 6 revendicări înaintate de sindicate, la 5 practic au fost găsite soluții. Rămîne să fie identificată rezolvarea și pentru cerința de majorare a salariului pentru categoria I de personal auxiliar pînă la nivelul minimului de existență pe țară.
„Putem depăşi problemele existente doar prin dialog. Mîine vom avea o întrevedere în cadrul plenarei sindicatelor, vom vedea care sînt rezervele interioare şi care este efortul necesar din partea Guvernului pentru majorarea salariilor aflate sub minimul de existenţă”, a subliniat Prim-ministrul.
Pavel Filip a precizat că abordarea trebuie să fie una complexă și sa vizeze toate categoriile de personal auxiliar din sistemul bugetar. Astfel e nevoie de o reevaluare a sistemului de salarizare și de o reformă serioasă în domeniu, pentru a nu mai tolera salarii sub minimul de existență.
În acest scop, Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care, de comun acord cu sindicatele și alte instituții, va găsi soluţii eficiente pentru fiecare problemă în parte, dar și va face propuneri de reformare a sistemului de salarizare pentru toți bugetarii.
De asemenea, Pavel Filip a menţionat că a cerut viceprim-ministrului Gheorghe Brega, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să continue dialogul deschis şi transparent cu sindicatele, chiar în zilele imediat următoare.
Premierul cere autorităţilor să conlucreze eficient pentru a face faţă condiţiilor meteo nefavorabile
Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, astăzi, ședința Comisiei pentru situații excepționale, în legătură cu condiţiile meteo dificile, cauzate de ninsorile abundente și temperaturile scăzute.
Premierul a spus că este informat permanent despre măsurile întreprinse de autorități şi a accentuat necesitatea menţinerii, în continuare, a unei mobilizări maxime pentru intervenția la timp şi acordarea ajutorului necesar cetățenilor, deszăpezirea drumurilor pentru asigurarea traficului, deblocarea accesului la locaţiile de importanţă socială.
În acest context, Premierul a mulţumit responsabililor pentru activitatea desfăşurată pînă acum, subliniind importanţa unei colaborări strînse dintre autorități. „Mă refer la recentele cazuri, cînd medicii de la urgență, împreună cu salvatori au înfruntat troienele și viscolul pentru a prelua de acasă trei femei gravide și a le transporta în siguranță la spital. O femeie pe nume Parascovia Gaidarlî din Taraclia a născut deja un băiat pe nume Artiom”, a spus Pavel Filip.
Premierul a solicitat responsabililor pe domenii să raporteze despre situaţia la zi pe fiecare sector în parte. Astfel, reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, au informat că situaţia se află sub control, nu există localităţi deconectate de la energia electrică, iar pe sectoarele unde deplasarea transportului este blocată de lucrează non-stop pentru deblocarea traseelor. Potrivit informaţiilor de ultimă oră, în raionul Cahul a fost sistată parţial circulaţia transportului de tonaj mare, în raionul Cantemir este blocată o porţiune a traseului Vişniovca – Comrat, iar în raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă se circulă cu dificultate în apropierea a şase sate.
Conform Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în lucrările de deszăpezire sînt implicate 232 de unităţi de transport şi 185 de muncitori, care dispun de 54 de mii de tone de material antiderapant.
În acest context, Prim-ministrul a cerut autorităților responsabile din localitățile țării să asigure deszăpezirea nu doar a arterelor principale, dar și a străzilor secundare, a trotuarelor, pe unde se deplasează cetățenii.
„Se apropie sărbătoarea sfîntului Vasile şi a Anului Nou pe stil vechi. Oamenii se vor deplasa mai mult în aceste zile. Astfel, solicit autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a asigura deplasarea cetăţenilor la locul de destinaţie şi a garanta securitatea acestora”, a subliniat Prim-ministrul.
Totodată, Pavel Filip a cerut să fie asigurată informarea permanentă a cetăţenilor despre activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat, unde în prezent sînt înregistrate unele blocaje, în legătură cu înzăpezirea traseelor în ţările vecine, România şi Ucraina.
Premierul a solicitat, de asemenea, să fie luate toate măsurile ce se impun pentru a asigura deplasarea elevilor la şcoli şi activitatea instituţiilor de învăţămînt.
Standardele de calitate pentru mai multe fructe şi legume proaspete, ajustate la normele europene
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, o serie de modificări şi completări la Cerinţele de calitate şi comercializare a fructelor şi legumelor proaspete. Documentul asigură ajustarea normelor naţionale la standardele europene şi internaţionale privind calitatea fructelor şi legumelor proaspete plasate pe piaţă pentru comercializare.
Proiectul stabileşte lista fructelor şi legumelor proaspete, care trebuie să fie conforme standardelor aprobate, printre acestea: merele, perele, strugurii de masă, căpşunile, piersicii şi nectarinele, ardeii graşi, tomatele, salata verde. Totodată, sînt definite cerinţele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenţilor economici pe piaţa europeană. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcţie de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.
Documentul nu se aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum propriu, pentru cele care sînt în tranzit în Republica Moldova, precum şi pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării casnice.
Standardele specifice aprobate de Executiv prevăd stabilirea cerinţelor minime de calitate pentru fructele şi legumele proaspete şi vor asigura sporirea calităţii produselor, protejînd astfel drepturile şi interesele consumatorilor. Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Prin acest proiect aducem legislația națională în concordanță cu cea europeană și internațională în ceea ce privește standardele de calitate a fructelor și legumelor proaspete.
Condiții noi pentru emiterea certificatului de urbanism și a autorizației pentru lucrările de utilitate publică de interes național
Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național.
Documentul aprobat stabilește reguli clare de autorizare a lucrărilor de proiectare sau executare a construcțiilor de utilitate publică de interes național şi va permite evitarea suprapunerii amplasării obiectelor pe același teritoriu.
În lista lucrărilor de proiectare sau executare a construcțiilor de utilitate publică de interes național sînt incluse lucrările de salvare şi protejare a valorilor cultural-artistice şi istorice, lucrările de reconstrucţie a centrelor urbane și a zonelor locative şi industriale. De asemenea, sînt cuprinse lucrările de pregătire a terenurilor pentru construcţia de locuinţe din fondul de stat, precum și pentru edificiile din sistemul de învăţămînt și de sănătate.
Astfel, pentru obţinerea certificatului de urbanism, în cazul intervenţiilor la monumentele de istorie, artă şi arhitectură, beneficiarii urmează să prezinte schiţa proiectului, avizată de arhitectul şef al unităţii administrativ teritoriale şi de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice. În acelaşi timp, pentru a obţine o autorizație de construire urmează să fie prezentate o serie de documente, printre care: planul de executare a lucrărilor şi avizele de la autorităţile vizate, inclusiv cele eliberate de autoritățile publice locale pe teritoriul cărora va fi amplasat edificiul.
Certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național vor fi emise de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Programul naţional de abilitare economică a tinerilor a fost extins pentru anul 2017
Tinerii antreprenori vor putea beneficia şi în 2017 de instruire şi finanţare din partea statului pentru implementarea ideilor de afaceri. Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, extinderea Programul naţional de abilitare economică a tinerilor (PNAET) pentru încă un an.
Pentru anul 2017 este prevăzută alocarea a peste 20 milioane de lei, resurse care vor permite cofinanţarea a aproximativ 170 de afaceri dezvoltate de tineri. Totodată, a fost modificată şi limita de vîrstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.
Programul naţional de abilitare economică a tinerilor a reuşit să se afirme ca un model eficient de susţinere a implicării tinerilor în dezvoltarea noilor afaceri în Republica Moldova. Au fost organizate cursuri de instruire antreprenorială pentru 4103 persoane şi finanţate 1663 de idei de afaceri, în sumă totală de peste 477 milioane de lei, dintre care 189 milioane de lei au fost oferite sub formă de grant. Datorită investiţiilor făcute, au fost create peste 2413 de noi locuri de muncă.
Programul naţional de abilitare economică a tinerilor este implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Guvernul a aprobat o serie de scutiri de la achitarea taxei de stat pentru depunerea cererilor de chemare în judecată
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o serie de modificări legislative care vizează cazurile de scutire de la încasarea taxei de stat pentru cererile de chemare în judecată. Completările efectuate au fost necesare pentru a facilita accesul la justiție prin reducerea costurilor şi cheltuielilor aferente.
Conform noilor prevederi, vor fi scutite de plata taxei de stat victimele violenței în familie, care se adresează în instanță pentru repararea prejudiciului material sau moral. Totodată, nu vor achita plata pentru procesul de judecată persoanele care au avut de suferit în urma unor infracțiuni și solicită repararea daunelor produse.
Proiectul de lege, de asemenea, prevede scutirea de la plata taxei de stat a agenților economici care solicită de la instanța de judecată declararea nulității actelor emise de organele administrației publice, de întreprinderile şi organizațile care prestează servicii de interes public. În prezent, această taxă constituie 200 de lei. Totodată, au fost operate modificări la calcularea taxei pentru examinarea litigiilor economice, aceasta va constitui 3% din suma totală a acțiunii civile.
Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru adoptare.
Sursa: Direcţia comunicare şi protocol al Guvernului RM