CE SE FACE LA GUVERN
Executivul a majorat salariile profesorilor
Guvernul a aprobat pe 28 octombrie hotărîrea ce prevede majorarea cu 3% a salariilor lunare ale cadrelor didactice și ale corpului profesoral din învățămînt.
Conform Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, începînd cu anul 2014, salariile lunare ale cadrelor didactice și ale corpului profesoral din învățămînt se reexaminează şi se majorează anual, de la 1 septembrie, pe măsura creşterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia naţională pentru anul gestionar faţă de salariul mediu al cadrelor didactice din învăţămînt real atins în trimestrul IV al anului precedent.
Pentru anul 2015, salariul mediu prognozat este stabilit în cuantum de 4500 de lei pe lună. În același timp, conform informației Biroului Național de Statistică, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituțiile de învățămînt preuniversitar în trimestrul IV al anului 2014 a constituit 4366,3 lei.
Prin urmare, pentru a atinge nivelul salariului mediu prognozat pe economie, salariile lunare ale cadrelor didactice stabilite în anexa nr.11 la Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 urmează a fi majorate cu 3%. Această normă va fi pusă în aplicare din 1 septembrie 2015, în mod retroactiv.
Pentru executarea prevederilor legale respective sînt necesare mijloace financiare suplimentare în sumă de circa 10 milioane de lei lunar. Respectiv, pentru cele trei luni ale anului curent urmează să fie alocate 30 de milioane de lei care au fost prevăzute la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2015.
Persoanele cu nevoi speciale vor primi o compensație unică pentru serviciile de transport
În cadrul şedinţei de pe 28 octombrie a Guvernului au fost aprobate modificările şi completările la Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, în scopul simplificării procedurilor de achitare a compensaţiilor pentru serviciile de transport, dar şi ajustării acesteia la prevederile Codului Vamal, Codului fiscal, și la Legea cu privire la tariful vamal.
Amendamentele prevăd comasarea compensaţiei pentru călătoriile în transportul comun urban, suburban şi interurban și a compensaţiei anuale pentru cheltuielile de deservire cu transport într-o singură prestație - compensația pentru serviciile de transport. Aceste modificări nu înseamnă micşorarea numărului de beneficiari sau a sumei acordate, ci doar unificarea prestațiilor într-o singură plată şi a periodicităţii achitării, ceea ce va contribui la diminuarea cheltuielilor administrative şi simplificarea procedurii de stabilire și achitare a prestaţiilor respective.
În prezent, mărimea compensaţiei pentru călătorii în transportul urban, suburban şi interurban în toate unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiului Bălţi şi Chişinău, constituie 46 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități severe și copii cu nevoi speciale (inclusiv pentru însoțitorii lor), și 23 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități accentuate. Compensaţia anuală pentru cheltuielile de deservire cu transport este de 800 de lei. Astfel, după unificarea prestaţiilor menţionate, beneficiarii vor primi o singură plată în fiecare an, care va însuma 12 prestaţii lunare şi prestaţia anuală. Bugetul total pentru plata celor două tipuri de compensații menționate în anul 2015 constituie 78 126 mii de lei.
Cabinetul de miniștri a aprobat candidaturile a 11 ambasadori
Guvernul a acceptat pe 28 octombrie, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, candidaturile a 11 ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. Decretele de numire a ambasadorilor vor fi expediate preşedintelui Nicolae Timofti pentru aprobare.
Cabinetul de miniștri a aprobat următoarele candidaturi pentru funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova: Ruslan Bolbocean (în Ucraina), Dumitru Braghiş (Federaţia Rusă), Corina Călugăru (Ambasador, Reprezentant Permanent pe lîngă Consiliul Europei), Mihai Gribincea (România), Valeriu Frija (Lituania), Oleg Serebrean (Germania), Aurel Ciocoi (China), Eugen Revencu (Letonia), Lilian Moraru (Franţa), Gabriela Moraru (Israel) și Veaceslav Dobîndă în Suedia.
În prezent sînt vacante 19 posturi de ambasadori. Celelalte candidaturi încă nu au primit agrementul din partea ţărilor în care urmează să-şi desfăşoare activitatea.
Sectorul gazelor naturale va fi reglementat de o lege nouă
Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv pe 28 octombrie proiectul Legii gazelor naturale, armonizat cu principiile sistemului de drept al Uniunii Europene asumat de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere.
Proiectul vine să transpună în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III, precizează un comunicat al Serviciului de presă al Ministerului Economiei, care este autorul proiectului. În prezent, operatorii de pe piaţa gazelor naturale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale din anul 2009, care este conformă principiilor și regulilor stabilite de Pachetul Energetic II.
Transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale, se spune în nota informativă anexată la proiectul de lege. De asemenea, aceste principii vor conduce la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe concurenţiale în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a primi gaze naturale de la un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficiență şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazele naturale.
Proiectul de lege include prevederi care reglementează cerințele de bază pentru asigurarea independenței operatorilor sistemelor de transport și operatorilor sistemelor de distribuție în raport cu furnizorii și producătorii de pe piața gazelor naturale.
De asemenea, în proiectul legii cu privire la gazele naturale sînt extinse competenţele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, inclusiv prin acordarea acesteia a funcţiei de a aplica sancţiuni financiare de pînă la 10 la sută din cifra de afaceri anuală, pentru încălcarea obligaţiilor stabilite în sarcina întreprinderilor de gaze naturale. Cadrul legal în vigoare nu permite sancționarea extrajudiciară a titularilor de licență, fapt ce pune în imposibilitate autoritatea de reglementare să își realizeze eficient misiunea sa de asigurare a respectării cadrului legal de către subiecții participanți la piața gazelor naturale. De asemenea, nu poate să combată încălcarea prevederilor stabilite prin lege, în condițiile în care ANRE nu dispune de instrumente legale eficiente în acest sens.