CE SE FACE LA GUVERN

Consiliul Economic a discutat problema controalelor de stat

Premierul Valeriu Streleţ a prezidat pe 8 octombrie şedinţa Consiliului Economic al Prim-ministrului, la care au participat şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale, Delegaţiei UE în Republica Moldova şi alţi parteneri de dezvoltare. Subiectul de bază al discuţiei l-a constituit controalele de stat. S-a examinat impactul acestora asupra exporturilor şi importurilor, măsurile de optimizare a procesului de planificare şi efectuare a controalelor, precum şi de înlăturare a riscului corupţiei şi minimizarea efectelor negative asupra antreprenorilor din R. Moldova. Reprezentanţii mediului de afaceri au invocat nereguli în efectuarea controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător. Potrivit lor, unele autorităţi publice intervin în activitatea agenţilor economici fără a avea cauze clare, fără decizii de control şi alte documente oficiale necesare. Totodată, a fost semnalat şi faptul că Sistemul Registrului de Stat al Controalelor (platforma informaţională controale.gov.md), nu este valorificată de către o serie de instituţii de stat abilitate cu funcţia de control.

Guvernul comasează întreprinderile responsabile de siguranţa alimentară

În cadrul şedinţei Guvernului, Cabinetul de miniştri a decis reorganizarea a trei instituţii în domeniul siguranţei alimentelor. Conform hotărîrii de Guvern, Întreprinderea de Stat „Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei” va fi reorganizată, prin fuzionarea (absorbţia) Întreprinderii de Stat „Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer” şi Întreprinderii de Stat „Centrul de Standardizare şi Stabilire a Calităţii Nutreţurilor şi Produselor Cerealiere”. Noua instituţie va purta denumirea de Întreprindere de Stat „Centrul Naţional de Verificare şi Certificare a Producţiei Vegetale şi Solului”. Decizia are ca scop optimizarea cheltuielilor administrative a întreprinderilor de stat şi prestarea serviciilor centralizate beneficiarilor.

R. Moldova va avea o nouă lege cu privire la energia electrică

Cabinetul de miniştri a avizat pozitiv proiectul Legii cu privire la energia electrică. Republica Moldova s-a obligat să transpună şi să implementeze în legislaţia naţională Directiva Parlamentului European şi a Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice. Noua lege corespunde actelor normative ce fac parte din Pachetul energetic III, spre deosebire de legea adoptată în 2009 ce era conformă Pachetului Energetic II, prin care au fost instituite principiile de bază pentru crearea unei pieţe concurenţiale comune a Uniunii Europene. Noua lege va încuraja intrarea pe piaţa energiei electrice a noi participanţi, fapt care va contribui la dezvoltarea concurenţei în sectorul energetic, precum şi sporirea securităţii aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor finali, mai notează Ministerul Economiei. Potrivit proiectului, consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul la dorinţă.