CE SE FACE LA GUVERN

Premierul întreprinde o vizită de două zile la Istanbul

Prim-ministrul Chiril Gaburici a plecat pe 22 aprilie la Istanbul, Turcia, unde va participa la şedinţa de nivel înalt a Summitului Păcii, prezidată de Prim-ministrul Republicii Turcia, Ahmet Davutoğlu.

Programul vizitei mai conţine întrevederi ale Premierului moldovean cu reprezentanţi ai Uniunii camerelor de comerţ şi industrie a Republicii Turcia, ai Consiliului moldo-turc al oamenilor de afaceri, dar şi cu membrii Asociaţiei Băncilor Turciei.

În cadrul vizitei, vor fi puse în discuţie o serie de subiecte privind relaţiile dintre Republica Moldova şi Turcia, în mod special va fi abordată tema consolidării schimburilor comerciale şi dezvoltării cooperării economice bilaterale.

Televiziunea digitală va substitui televiziunea terestră

Cabinetul de miniştri a aprobat pe 22 aprilie Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală. Proiectul în cauză a fost elaborat în baza Acordului regional Geneva-2006, ratificat de Republica Moldova în 2008.

Conform prevederilor acordului în cauză, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră nu mai tîrziu de 17 iunie 2015. Începînd cu această dată, canalele televiziunii analogice nu vor putea beneficia de protecţie în caz de perturbaţii generate de canalele televiziunii digitale. Pînă la termenul-limită indicat, Republica Moldova va trece printr-o perioadă de tranziţie de 2-3 ani, în care vor coexista atît reţelele ce difuzează semnale analogice, cît şi cele digitale.

Potrivit Programului, în perioada anilor 2015-2017 urmează să fie eliberate licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul creării a trei reţele de televiziune digitală terestră (multiplexe) cu acoperire naţională şi 21 – cu acoperire regională. Pînă la data de 17 iunie 2015, urmează să fie creat un multiplex cu acoperire naţională.

În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor de emisie pentru utilizarea capacităţii multiplexelor respective, Codul Audiovizualului va fi modificat şi completat.

Întreprinderile de stat vor trebui să achite 50% din profit în bugetul public

Societăţile pe acţiuni cu cotă majoritară de stat şi întreprinderile de stat vor trebui să repartizeze 50 la sută din profitul net obţinut în 2014 sub formă de dividende şi defalcări în bugetul de stat. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat pe 22 aprilie de Cabinetul de miniştri.

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat azi la şedinţa Guvernului că „proiectul are drept scop asigurarea acumulării mijloacelor băneşti necesare pentru finanţarea şi implementarea strategiilor şi obiectivelor Guvernului şi asigurarea echilibrului bugetar necesar pentru menţinerea unei situaţii macroeconomice stabile a statului”.

Mai mult, societăţile pe acţiuni cu cotă de participare a statului şi întreprinderile de stat care pînă la intrarea în vigoare a acestei Hotărîri au adoptat decizia de repartizare a profitului net obţinut în anul 2014, urmează, în termen de o lună, să convoace adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a se racorda prezentei decizii.

Totodată, în proiect se menţionează că nu vor plăti dividende/defalcări în bugetul de stat, întreprinderile care sînt insolvabile; profitul net a fost obţinut în urma casării datoriilor; sînt subiect al unor hotărîri de Guvern sau al unor acorduri, care prevăd scutirea de plăţile respective.

Guvernul susţine medierea ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor

Cabinetul de miniştri a aprobat pe 22 aprilie un proiect de lege pentru susţinerea şi promovarea medierii. Noul document va contribui la eficientizarea activităţii mediatorilor şi la fortificarea instituţiei medierii în Republica Moldova.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a salutat iniţiativa de a promova metodele alternative de soluţionare a disputelor – medierea şi arbitrajul. Aplicarea medierii va duce la reducerea fluxului mare de dosare din instanţele de judecată şi la economisirea resurselor umane şi financiare.

”Funcţionarea eficientă a sistemului de soluţionare alternativă a litigiilor este indispensabilă procesului de edificare a unui sistem judiciar eficient, avînd potenţialul de a îmbunătăţi accesul la justiţie, a reduce termenul necesar soluţionării litigiilor, a creşte încrederea populaţiei în actul justiţiei”, a explicat ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Prin promovarea acestui proiect de lege se urmăreşte: fortificarea Consiliului de Mediere, stabilirea condiţiilor de accedere în profesie, crearea unui corp de mediatori calificaţi, reglementarea facilităţilor pentru părţile care vor opta pentru soluţionarea litigiului prin mediere, dar şi delimitarea competenţelor Ministerului Justiţiei şi a Consiliului de Mediere în domeniu. Potrivit documentului, Consiliul Medierii va propune elaborarea politicilor şi perfecţionarea cadrului normativ, iar Ministerul Justiţiei va elabora, coordona şi monitoriza aplicarea documentelor de politici. Părţile implicate în conflict, care vor alege medierea, vor beneficia de anumite facilităţi, cum ar fi scutirea de achitarea taxei de stat, eşalonarea achitării sau restituirea totală sau parţială a acesteia. De asemenea, părţile vor putea beneficia de serviciul unui mediator plătit de stat.

Promovarea şi dezvoltarea instituţiei medierii în calitate de mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor constituie unul dintre obiectivele Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

Executivul a aprobat proiectul pentru ratificarea Protocolului de Cooperare cu Turcia

Guvernul a aprobat pe 22 aprilie proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de Cooperare dintre Republica Moldova şi Turcia privind termenii şi condiţiile pentru dezvoltare, semnat la Chişinău la începutul lunii aprilie curent.

Documentul prevede acordarea asistenţei tehnice ţării noastre în domeniile economiei, comerţului, infrastructurii, tehnologiilor, dreptului, administrării publice, educaţiei, culturii şi ocrotirii sănătăţii.

Protocolul urmează a fi ratificat de către Parlament.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia au fost stabilite în 1992. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2014 volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a constituit circa 370 mln de dolari.

Ministerul Muncii acordă ajutoare participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl

De pe 22 aprilie, Fondul Republican de Susţinere Socială a Populaţiei a început să acorde ajutoare materiale participanţilor şi familiilor celor decedaţi în urma lichidării consecinţelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, Ucraina. Un anunţ în acest sens a făcut Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, printr-un comunicat.

Ajutorul financiar este acordat cu prilejul împlinirii a 29 de ani de la producerea accidentului. Fiecare persoană din categoriile menţionate va primi cîte o mie de lei. Peste 2 500 de oameni vor beneficia de o asemenea alocaţie. În acest scop, din Fondul Republican de Susţinere Socială a Populaţiei au fost viraţi peste 2,5 mln de lei (125 mii de euro).

La 26 aprilie 1986, ora 01.23, a explodat reactorul IV al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl, după care a urmat o contaminare radioactivă a zonei înconjurătoare. Specialiştii spun că efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma unei explozii a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. La lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3 500 cetăţeni ai Republicii Moldova.