Ce chestie, domnilor, Putin nu se duce la summitul BRICS pentru că ”înțelege dilema căreia trebuie să-i facă față Africa de Sud”!

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis să nu vină în persoană la summitul BRICS, prevăzut să se desfăşoare la sfîrşitul lunii August în Africa de Sud, pentru "a nu compromite" acest eveniment, a declarat Joi un înalt diplomat Sud-african, citat de France Presse.

Putin a fost invitat la summitul celor cinci mari puteri emergente (Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia), ce va fi organizat între 22 şi 24 August la Johannesburg.
Dar Preşedintele rus este vizat, din luna Martie, de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI), pentru crima de război privind "deportarea" de copii ucraineni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le respinge în mod categoric.

În calitate de membră a CPI, Africa de Sud ar trebui, teoretic, să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă el ar intra pe teritoriul său. Venirea sa la summitul BRICS a fost o problemă spinoasă pentru Pretoria, care rămîne apropiată de Moscova şi a refuzat să condamne invazia rusă în Ucraina, notează AFP.

După luni de speculaţii pe acest subiect, Pretoria a anunţat, în cele din urmă, Marţi, că Putin nu va mai veni la summit, la care Rusia va fi reprezentată de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit ambasadorului itinerant al Africii de Sud pentru Asia şi BRICS, Anil Sookal, s-a decis în mod "colectiv" ca Putin să participe la discuţiile summitului de la distanţă, prin videoconferinţă.

"Preşedintele Putin înţelege dilema căreia trebuie să-i facă faţă Africa de Sud şi nu a dorit să pună în pericol summitul şi să creeze probleme pentru Africa de Sud", a declarat el presei, la Johannesburg.

Pretoria prezidează, în prezent, grupul BRICS, care doreşte să aibă o greutate mai mare în instituţiile internaţionale dominate pînă acum de SUA şi Europa.

Africa de Sud s-a aflat în ultimele luni sub presiunea atît a ţărilor străine, cît şi a opoziţiei interne pentru a nu-l primi pe Preşedintele rus.

Sookal s-a declarat încrezător că, în absenţa lui Putin, discuţiile din cadrul summitului "vor fi un succes", adăugînd că Preşedintele rus "va participa pe deplin la toate dezbaterile" de la distanţă.