Cazurile de COVID revin puternic in lume, dupa o perioada de scadere

După o perioadă în care numărul cazurilor de Covid-19 a fost în continuă scădere, la nivel global, în ultima săptămînă, a început din nou să crească. Iar creşterea este destul de abruptă, după o arată și graficele prezentate de site-ul Our World in Data. Potrivit OMS, Joi, 25 Februarie, s-a înregistrat un bilanţ zilnic de peste 427.000 de cazuri noi în lume, în creştere cu 25% faţă de ziua precedentă. Aceste date sugerează că virusul nu este în retragere. De altfel, mai multe țări europene se confruntă deja sau se pregătesc pentru un nou val al pandemiei din cauza tulpinilor mai contagioase.

Cehia a înregistrat din nou în ultimele 7 zile cea mai mare rată de incidență din lume. Țara cu 10,7 milioane de locuitori, dintre care unul din 10 a fost infectat în ultimul an, se confruntă cu o nouă înmulțire a infectărilor, accelerate de tulpina britanică. Bilanțul zilnic a ajuns la 15.000 de cazuri, iar numărul pacienților în stare gravă este la niveluri record. De Luni, este reinstaurată starea de urgență: oamenii vor putea ieși din cartierul în care locuiesc doar pentru a merge la serviciu, la medic sau din alte motive bine întemeiate, iar lista magazinelor esențiale care vor rămîne deschise va fi redusă. Grădinițele vor fi închise, iar elevii din clasele mici vor face și ei ore online, la fel ca restul elevilor.

O creștere alarmantă a numărului de noi cazuri Covid se înregistrează și în Franța. Sunt informații potrivit cărora Guvernul ar pregăti un nou lockdown general, posibil din 6 Martie.