Casa Albă: Deplasarea liderului ungar în Rusia nu va promova cauza păcii

Casa Albă este "preocupată de alegerea făcută de premierul ungar Viktor Orban de a face această călătorie la Moscova", a declarat, Vineri, purtătoarea de cuvînt Karine Jean-Pierre, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Această deplasare a liderului ungar în Rusia nu va promova cauza păcii şi este contraproductivă pentru sprijinirea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei”, a adăugat ea.

Orban s-a deplasat Marţi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Rusiei în această ţară, o premieră în pofida relaţiilor reci între cele două state, în special din cauza indulgenţei Budapestei faţă de invazia rusă în Ucraina. La Kiev, Viktor Orban s-a întîlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Premierul ungar, care suscită iritare în rîndul ţărilor europene prin complezenţa sa faţă de Kremlin, a prezentat, într-o postare, ambele călătorii drept o "misiune" de a obţine pacea între Ucraina şi Rusia.

Vizita lui Orban la Moscova a provocat stupoare în cadrul Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a preluat de la 1 Iulie Preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru următoarele şase luni.