Cancelarul Germaniei nu ia în calcul livrarea de rachete Taurus dacă folosirea lor ar implica militari germani

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus Luni posibilitatea de a înarma Ucraina cu rachete cu rază lungă Taurus dacă este nevoie de implicarea militarilor germani pentru a ajuta la operarea lor, transmite Reuters.

”Nu poţi să livrezi un sistem de armament care are o rază foarte lungă de acţiune şi să nu te gîndeşti cum poate avea loc controlul asupra acestui sistem de armament”, a afirmat Scholz.

”Şi, dacă vrei să ai control, iar acesta este posibil doar dacă sunt implicaţi militari germani, atunci este exclus din punctul meu de vedere”, a mai spus cancelarul.

Germania a rezistat pînă acum presiunilor de a trimite în Ucraina rachete Taurus, cu raza de acţiune de 500 km, de teama de a nu fi atrasă într-o confruntare directă cu Rusia.
Subiectul a escaladat după ce media din Rusia au publicat, Vineri, o înregistrare audio de 38 de minute a unei discuţii prin videoconferinţă, în care ofiţeri germani de rang înalt vorbesc despre posibila trimiterea de astfel de rachete Ucrainei şi un potenţial atac împotriva podului de peste strîmtoarea Kerci, unul din participanţi subliniind că ar fi nevoie de 10-20 de rachete pentru a-l dărîma.

Berlinul a confirmat, Sîmbătă, că înregistrarea este autentică şi că fusese interceptată. Cancelarul Scholz a promis o anchetă foarte aprofundată şi foarte rapidă.

Potrivit săptămînalului Der Spiegel, videoconferinţa a avut loc pe platforma publică WebEx şi nu pe o reţea internă ultrasecurizată a Luftwaffe (forţele aeriene germane). Unul dintre ofiţeri se afla într-un hotel din Singapore şi este posibil ca în camera respectivă să fi fost plantate microfoane, afirmă anumite canale media.

Contraspionajul militar german va trebui să stabilească dacă a fost aleasă platforma bună pentru respectiva discuţie, a recunoscut ministrul Apărării, Boris Pistorius.