CANALIILE

Autor:Mihai CONŢIU

Prin 2009 sau 2010 (nu-mi amintesc bine), pe b-dul Ştefan cel Mare, pe trotuarul dinspre Poşta Centrală, am fost abordat de un domn vîrstnic, cu aere de respectabilitate. Mi s-a recomandat a fi tatăl lui Andrian Candu, actualul preşedinte de sfidare naţională al Parlamentului RM.

După asigurările de rigoare că mă citeşte constant (Doamne, cît urăsc declaraţiile acestea!), domnul Candu, bătrînul, a ţinut să-mi vorbească despre calităţile deosebite ale feciorului său, mai ales că este şi absolvent al Universităţii clujene. Ardealul, mai cu seamă şcoala, tradiţional, te învaţă să fii onest, nu complice cu cei mai fioroşi mafioţi.

I-am precizat d-lui Candu, bătrînul, că n-am apucat încă să-l critic pe feciorul său, căci, atunci, încă habar nu aveam cine este, cu adevărat, dincolo de funcţia de deputat. Ulterior, am înţeles că abordarea d-lui Candu, bătrînul, a fost un fel de „chirie pentru speranţă”. Pentru mine, atunci, cel puţin, singura mea amuzare-mirare era prenumele feciorului d-lui Candu, bătrînul – Andrian. De ce?

Aveam, pentru că a murit, în cartierul meu din Bucureşti, un vecin bîlbîit, dar şi unul pe care îl cheamă Adrian. Ei, bine, vecinul bîlbîit nu-l putea striga pe Adrian – Adrian, ci An-an-andriane!

Ulterior, am aflat că Andrian Candu este finul de cununie al lui Plahotniuc, iar acum vedem cu toţii, de ceva vreme, ce slugă credincioasă îi este acestui mafiot naţional.

Oare domnul Candu, bătrînul, să nu fi ştiut ce fel de mafiot periculos este naşul fiului său?

Oare domnului Candu, bătrînul, nu-i este ruşine cu un fiu care a ajuns să facă parte din cea mai sălbatică Mafie care controlează această amărîtă ţară?

Oare domnului Candu, bătrînul, nu cumva îi şi convine această stare de fapt?

Oare domnul Candu, bătrînul, nu a înţeles că bătrîneţea trebuie însoţită de onestitate, înţelepciune şi bunătate faţă de semenii domniei sale?

Oare domnul Candu, bătrînul, nu înţelege că probabilul confort de care se bucură este obţinut de pe urma suferinţelor unui întreg popor şi că lasă în urma lui cadavre?

Priviţi fotografia alăturată şi observaţi cu atenţie, cu cîtă evlavie şi admiraţie îl priveşte ANdrian Candu pe asasinul libertăţii moldovenilor, al integrării europene a ţării, arendaşul exclusiv al acestui popor, dictatorul mafiot al istoriei prezente a moldovenilor!