Campania mondială de vaccinare, cel mai mare test moral al timpurilor noastre

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a denunţat „naţionalismul în materie de vaccin şi acumularea de vaccinuri” de către ţările cele mai bogate, într-un comunicat, la un an după declararea pandemiei de coronavirus, relatează DPA, potrivit agerpres. Lumea s-a confruntat în ultimul an cu un „tsunami de suferinţe” şi, în timp ce implementarea vaccinurilor aduce un pic de lumină la capătul tunelului, Guterres s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu discrepanţele existente privind accesul la serurile împotriva COVID-19.

„Vedem numeroase exemple de naţionalism în materie de vaccin şi stocarea de vaccinuri de către ţările bogate, precum şi continuarea acordurilor bilaterale cu producătorii care subminează accesul tuturor la seruri”, a declarat secretarul general al ONU.

„Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre”, a reiterat el, adăugînd că multe ţări cu venituri mici nu au primit încă nici o doză de vaccin, în timp ce unele ţări mai bogate sunt pe drumul bun al imunizării întregii lor populaţii.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat şi el preocupat de inegalitatea în distribuirea vaccinurilor şi a avertizat în repetate rînduri că, dacă virusul se propagă nestînjenit în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele sale pot reprezenta o ameninţare peste tot.

Covax – mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 – urmează să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate pînă la sfîrşitul anului 2021.

Pînă în prezent, 14,7 milioane de doze au fost furnizate în 22 de ţări prin intermediul Covax, a indicat pe Twitter directorul executiv al Gavi, Alianţa pentru vaccinuri.