CALAIS/IMIGRANTI: PUBLICATIILE BRITANICE CER O INTERVENTIE MAI ENERGICA A LONDREI

Tabloidele britanice lansează joi un apel la intervenţia armatei pentru a soluţiona problema imigranţilor care încearcă să ajungă în Marea Britanie prin tunelul de sub Canalul Mînecii şi şi-au reluat criticile contra Franţei, acuzată de laşitate şi iresponsabilitate în gestionarea crizei imigranţilor.

«Trimiteţi armata!», titrează pe prima pagină publicaţia Daily Mail, care consacră cinci pagini «catastrofei de la Calais». «Noi l-am împiedicat pe Hitler să intre. De ce guvernanţii noştri slabi nu reuşesc să stopeze cîteva mii de imigranţi extenuaţi», se întreabă cotidianul citat.

«Iată de ce este vina francezilor», titrează un alt articol din Daily Mail, care acuză Parisul de «cinism».

The Sun, cotidianul cel mai citit din Marea Britanie, cere o intervenţia britanică mai energică, adăugînd că «anarhia de la Calais este o rană purulentă pe faţa Europei».

«Franţa nu este prezentă acolo. Poliţiştii ei sînt depăşiţi şi preferă în orice caz să ne arunce nouă responsabilitatea», menţionează The Sun, care a decis să livreze pizza automobiliştilor blocaţi pe autostrăzile din Kent, comitatul britanic în care se află ieşirea Eurotunelului.

«Trimiteţi armata pentru a stopa invazia de imigranţi!», scrie la rîndul său Daily Express. Potrivit acestui tabloid, care i-a susţinut pe Nigel Farage şi partidul său eurofob (UKIP) la alegerile parlamentare din luna mai, este «evident că francezii au eşuat în a ţine sub control migranţii vagabonzi».

Tonul articolelor este mai puţin vehement în cotidiane precum The Times, The Guardian şi The Independent.

««Problema Calais» nu poate fi reglementată la Calais pentru că nu este o problemă a acestei localităţi. Nu este decît o mică parte a unei probleme europene sau mondiale, contra căreia nu există o soluţie clară», scrie corespondentul publicaţiei The Independent la Paris.

Marea Britanie «ar putea primi pe fiecare imigrant din jungla de la Calais fără măcar să se observe. Nu ar fi decît o picătură de apă într-un ocean. Criza este în altă parte şi nu poate fi rezolvată de guverne izolate», estimează The Times.

Tunelul de sub canalul Mînecii este asaltat de săptămîni întregi de mii de imigranţi pregătiţi de orice ca să ajungă în Marea Britanie, ţară pe care o văd ca pe un fel de Eldorado.

Sursa: Agerpres