Bursele scad, investitorii se indreapta spre active de refugiu dupa anuntul lui Putin privind o mobilizare militara partiala

Piețele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane și yenul japonez, au înregistrat creșteri ale solicitărilor, anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parțială afectînd o piață deja neliniștită de înăsprirea politicii Fed, informează mediafax.

Conform Reuters, bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzînd pînă la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.

Monedele europene s-au prăbușit, euro scăzînd cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu șase valute, a crescut cu 0,61%, pînă la 110,84, și a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.

Totuși, dolarul a fost ușor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .

„Noutățile din Rusia au făcut ca euro și lira sterlină să se vîndă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic față de aceste monede europene, dar yenul este și mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip safe-haven”, a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parțială începînd de Miercuri, spunînd că apără teritoriile ruse și că Occidentul vrea să distrugă țara.

Cel mai mare indice al acțiunilor din Asia-Pacific MSCI a scăzut cu 1,37%.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% și a atins minimul ultimelor două săptămîni, în timp ce indicele de referință din Australia a scăzut cu 1,56%.

Titlurile chinezești blue chips au scăzut cu 0,71%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.

Fed este capul de afiș al unei săptămîni în care peste o duzină de bănci centrale anunță decizii de politică monetară, inclusiv Banca Japoniei și Banca Angliei, Joi.

Riksbank din Suedia a surprins piețele peste noapte cu o majorare de un punct procentual și a avertizat că vor urma și mai multe în următoarele șase luni.