BURSE DE EXCELENTA SI PE DOMENII STIINTIFICE PENTRU 19 DOCTORANZI

15 studenți-doctoranzi din Republica Moldova vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2022, în valoare de 2 500 de lei. Alți patru studenți vor beneficia de Bursa pe domenii științifice, care constituie 2 000 de lei. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de către cabinetul de miniștri, transmite IPN.

Bursa de Excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, studenților-doctoranzi înmatriculați la studii la forma de învățămînt cu frecvență la zi, cît și cu frecvență redusă, finanțați din bugetul de stat și în bază de contract.

La concurs au fost depuse 36 de dosare, din cadrul a șase instituții organizatoare de studii superioare de doctorat. În urma evaluării dosarelor de către comisiile de experți, au fost selectați 19 studenți-doctoranzi bursieri.

Una dintre cîștigătoarele concursului, Mariana Ulinici, doctorandă în anul al V-lea la Școala doctorală în domeniul științelor medicale, a realizat un studiu științific axat pe disecția moleculară a interacțiunilor virus-gazdă și pe dezvoltarea metodelor de diagnostic în infecția cu COVID-19. Cercetătoarea a participat nemijlocit la secvențierea genomului complet al tulpinilor virusului SARS-CoV2, circulante pe teritoriul Republicii Moldova.

Un alt cîștigător, Dumitru Rusnac, doctorand în anul al III-lea la Școala doctorală Științe Fizice, Matematice, ale Informației și Inginerești a Universității de Stat din Moldova, a dezvoltat o tehnologie fundamentală nouă pentru producerea ceramicii electroconductoare de ZnO, bazată pe reacții chimice de transport. Suporturile din sticlă cu înveliș înalt conductiv electric de ZnO pot fi utilizate la întreprinderile din Moldova și UE pentru producția de baterii solare, senzori de gaz, surse de radiații (LED-uri și lasere).

Lista cîștigătorilor poate fi accesată pe pagina web a Guvernului.

Sursa: IPN