Bulgaria nu poate continua sa sustina sederea de lux a refugiatilor ucraineni

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, care se află la Bruxelles, a comentat situaţia creată după expirarea măsurii prin care refugiaţii ucraineni puteau fi cazaţi în hotelurile de pe litoral. Măsura a fost în vigoare pînă la data de 31 Mai.

„Timp de trei luni, am oferit un sprijin fără precedent refugiaţilor din Ucraina, acum intrăm într-un cadru mai normal”, a declarat Petkov referitor la modificarea condiţiilor de cazare a ucrainenilor oferite de Bulgaria.

„Statul bulgar nu poate continua să sprijine şederea de lux la nesfîrşit”, a adăugat prim-ministrul, despre necesitatea ca refugiaţii să fie relocaţi din hotelurile de pe litoralul Mării Negre, avînd în vedere începerea sezonului turistic.

„Intrăm într-o realitate mai apropiată de cea aşteptată pentru refugiaţi. Am primit asigurări că noile condiţii de cazare sunt normale”, a menţionat şeful Executivului de la Sofia.

Vicepremierul bulgar Kalina Konstantinova a prezentat măsurile întreprinse în sprijinul cetăţenilor ucraineni refugiaţi în Bulgaria în urma războiului din Ucraina. Potrivit oficialului bulgar, refugiaţii ucraineni cazaţi în hotelurile de pe litoralul Mării Negre, care nu au unde să meargă după data de 31 Mai, vor fi cazaţi temporar în centrele tampon din Sarafovo şi Elhovo.

De la începutul agresiunii ruse, aproape 300.000 de ucraineni au ajuns în Bulgaria. Dintre aceştia, peste 110.000 de persoane au primit protecţie temporară şi adăpost de la stat. Konstantinova a subliniat că Bulgaria nu îşi mai permite să acorde adăpost cetăţenilor ucraineni în hotelurile de la malul mării, precizînd că măsura a fost temporară şi urmărea să ofere un răgaz pentru refugiaţii de război.