Blinken: "Le-am spus clar israelienilor că trebuie făcut mai mult pentru a proteja vieţile civililor nevinovaţi, fie că sunt copii palestinieni nevinovaţi sau lucrători umanitari"

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, Marţi, că Israelul trebuie să facă ''mai mult pentru a-i proteja pe civilii nevinovaţi'' din Gaza şi a cerut o anchetă "rapidă şi imparţială" asupra atacului israelian care a ucis Luni şapte lucrători umanitari de la ONG-ul World Central Kitchen, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Le-am spus clar israelienilor că trebuie făcut mai mult pentru a proteja vieţile civililor nevinovaţi, fie că sunt copii palestinieni nevinovaţi sau lucrători umanitari", a declarat Blinken, la o conferinţă de presă la Paris cu omologul său francez Stephane Sejourne.
Blinken le-a cerut autorităţilor israeliene să efectueze o "investigaţie rapidă şi imparţială pentru a înţelege exact ce s-a întîmplat", în timp ce Israelul a recunoscut o "lovitură neintenţionată" care a ucis Luni şapte angajaţi ai ONG-ului World Central Kitchen.
La rîndul său, Sejourne a exprimat "condamnarea fermă" a acestui atac din partea Franţei şi a subliniat că "protecţia lucrătorilor umanitari este un imperativ moral şi juridic la care toată lumea trebuie să adere".

"Nimic nu justifică o astfel de tragedie", a adăugat el.

Cei doi oficiali au reiterat necesitatea unei "încetări imediate a focului", secretarul de stat american denunţînd lipsa ajutorului umanitar în teritoriul palestinian devastat de aproape şase luni de război.

"Pur şi simplu nu este suficient", a spus el, adăugînd că a insistat pe lîngă Guvernul israelian că "există o nevoie imperativă de a creşte semnificativ ajutorul".

Războiul a provocat o criză umanitară fără precedent în enclava palestiniană predispusă la foamete, iar ajutorul nu vine în cantităţi suficiente, în special din cauza controalelor drastice impuse de Israel asupra încărcării camioanelor.