BCS VA CONTESTA LA CURTEA CONSTITUTIONALA INSTITUIREA STARII DE URGENTA

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor contesta la Curtea Constituțională proiectul de hotărîre prin care a fost instituită starea de urgență. De asemenea, vor contesta proiectele despre care spun că cu fost introduse ilegal pe ordinea de zi a ședințelor din sesiunea extraordinară. Parlamentarii BCS și-au acuzat colegii din majoritatea parlamentară că urmăresc interese personale și că încalcă Regulamentul Parlamentului. În semn de protest, fracțiunea a părăsit ședința, transmite IPN.

„Ne pare rău că agenda ordinii de zi a ședinței extraordinare se modifică atît de rapid și, probabil, că acesta și este comportamentul, linia de organizare și atitudine față de lege și față de Regulamentul Parlamentului. În aceste condiții, anunțăm că fracțiunea noastră se va adresa, în perioada imediat următoare, la Curtea Constituțională și vom ataca, în afară de subiectele care sînt introduse ilegal pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, și introducerea situației excepționale”, a declarat deputatul Vlad Batrîncea.

Parlamentarul a adăugat că, „sub paravanul instituirii stări de urgență, potrivit mai multor experți și juriști, se comit mai multe ilegalități, inclusiv și încercarea de a cenzura presa și de a interzice acțiuni de protest”. „Dar ce este deosebit de interesant e că, pe durata a 60 de zile, se introduce un regim în care Guvernul sau, mai bine zis, Comisia pentru Situații Excepționale va înlocui Parlamentul și alte structuri, instituții constituționale”, a mai spus deputatul.

Parlamentul a instituit pe 20 ianuarie stare de urgență, timp de 60 de zile, pentru a gestiona riscurile de securitate energetică.

Sursa: IPN