BCE va face tot posibilul pentru a combate inflatia, a promis Christine Lagarde

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a promis că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru a combate inflaţia, într-un mesaj video adresat europenilor îngrijoraţi de diminuarea puterii lor de cumpărare, informează AFP, potrivit agerpres.

„Majorăm rata dobînzilor şi vom continua să o majorăm, într-un ritm susţinut, pînă cînd va fi la nivelul care va asigura o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a declarat Christine Lagarde în mesajul său video. ”Şi vom reuşi”, a adăugat Christine Lagarde.

Începînd din luna Iulie, BCE a majorat dobînda de referinţă în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată în istoria instituţiei, costul creditului în zona euro fiind majorat pînă acum cu 2,5 puncte procentuale, din care o majorare de 50 de puncte de bază a fost decisă la şedinţa de politică monetară din luna Decembrie.

Inflaţia ridicată „afectează pe toată lumea, în special pe cei săraci”, a subliniat Christine Lagarde. „Vă promit că vom face tot ceea ce este posibil pentru a reduce inflaţia”, a adăugat fostul ministru francez al Economiei, într-un moment în care scăderea puterii de cumpărare, ca urmare a exploziei preţurilor, a devenit o preocupare majoră pentru europeni.

Majorarea dobînzii de bază cu 50 de puncte de bază, la ultima şedinţă de politică monetară, ar putea deveni „noua normalitate pe termen scurt”, a declarat separat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

La finele lui 2021, Christine Lagarde continua să afirme că, cel mai probabil, dobînzile nu vor fi majorate pe parcursul lui 2022, în condiţiile în care la acel moment inflaţia era percepută ca un fenomen trecător. Însă războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a dus la explozia preţurilor la energie şi, pe cale de consecinţă, la o inflaţie accelerată în Europa, totul culminînd cu o rată anuală a inflaţiei de aproape 11% în zona euro în luna Octombrie.

Pe o notă mai fericită, Christine Lagarde a dorit să spună bun-venit Croaţiei în zona euro, care la 1 Ianuarie 2023 va deveni cea de a 20-a ţară membră a zonei unice. Un eveniment pe care preşedintele BCE a promis că îl va sărbători.