BBC: Vom avea un Polexit? Ultimele tensiuni dintre Varsovia si Bruxelles alimenteaza temerile unei iesiri a Poloniei din UE

Tonul disputelor dintre Polonia și Bruxelles a urcat săptămîna trecută pînă la un nivel îngrijorător. Într-un gest fără precedent, premierul polonez Mateusz Morawiecki a contestat vehement chiar unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene, ceea ce a dus la o escaladare serioasă a tensiunilor dintre Guvernul său și UE și a alimentat totodată îngrijorările că Polonia se îndreaptă către ușa de ieșire din UE. Este ceea ce a primit denumirea de „Polexit”, după modelul „Brexit”.

Franța spune că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”, se arată într-o analiză BBC. Vineri seara, miniștrii de Externe francez și german au făcut reproșuri Poloniei, spunînd că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondiționată la valorile și regulile comune”, iar acesta nu este „un simplu angajament moral”, ci și „un angajament juridic”.

Comisia Europeană a avertizat, la rîndul său, că își va folosi toate prerogativele împotriva Poloniei. „Prioritatea noastră cea mai mare este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că aceștia se bucură de beneficiile acordate de apartenența la Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ce se ascunde în spatele deciziei unei Curți Constituționale aservite puterii

Toate aceste declarații vin după ce Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis, Joi, că articole-cheie ale principalelor tratate europene sunt incompatibile cu legislația poloneză. Curtea a respins, de fapt, principiul conform căruia legislația UE are întîietate asupra legislației naționale în anumite domenii juridice.

„Practic, această hotărîre introduce aspecte ale unui Polexit juridic, deoarece va agrava problema cooperării judiciare între instanțele poloneze și cele europene, în special în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a hotărîrilor”, a declarat pentru BBC Patryk Wachowiec, cercetător la Centrul Bingham pentru Statul de Drept. „Cred că polonezii încearcă să-și protejeze schimbările pe care le-au făcut în sistemul judiciar”, a spus expertul.

În opinia lui Wachowiec, premierul polonez vrea să contracareze hotărîrile pronunțate de instanța supremă a UE în ultimii șase ani împotriva Varșoviei. Aceste decizii au condamnat schimbările radicale pe care Guvernul conservator le-a operat în sistemul judiciar al țării. În același timp, Mateusz Morawiecki încearcă să-i împiedice pe judecătorii polonezi să se prevaleze de legislația UE pentru a contesta statutul colegilor lor care au fost numiți în urma modificărilor aduse în domeniul Justiției.

Comisia Europeană afirmă că „reforma” sistemului judiciar polonez a subminat, de fapt, independența Justiției și a deschis posibilitatea unei influențe a politicului.

Donald Tusk: „Operațiune planificată de a scoate Polonia din Europa”

Tribunalul Constituțional a fost prima țintă a reformei partidului polonez Lege și Justiție (PiS), după preluarea puterii. În prezent, Curtea Constituțională este dominată de judecători simpatizanți ai partidului, dintre care unul a fost numit ilegal, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Atît premierul Morawiecki, cît și cel mai puternic politician polonez, președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, neagă că Polonia ar cocheta cu ideea ieșirii din UE. Ei acuză opoziția că răspîndește știri false pentru a speria un electorat care susține în proporție covîrșitoare aderarea la UE, chiar dacă tot mai mulți polonezi spun de-acum că sunt îngrijorați de o pierdere a suveranității în favoarea UE. Ei recunosc că aderarea la UE a oferit Poloniei acces la miliarde de euro care au transformat vizibil peisajul țării, dincolo de accesul la piața unică.

„Operațiunea planificată de Jaroslaw Kaczynski pentru a scoate Polonia din Europa a început cu toată viteza. Dacă rămînem inactivi, nimic nu-l va opri”, a declarat Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și în prezent șeful celui mai mare grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică,

Apropiații lui Kaczynski  vorbesc despre „dictatura” Bruxelles-ului

Dacă liderii Poloniei sunt categorici în a spune că nu doresc un „Polexit”, se pune întrebarea de ce doi dintre apropiații lui Kaczynski, Marek Suski și Ryszard Terlecki, alimentează prin discursurile lor sentimentele antieuropene, notează BBC.

Luna trecută, Marek Suski vorbea despre lupta împotriva „ocupantului de la Bruxelles”, iar Ryszard Terlecki a declarat că Regatul Unit a demonstrat că „dictatura birocrației de la Bruxelles” poate fi învinsă prin părăsirea blocului european. Terlecki, care este șeful grupului parlamentar al partidului de guvernămînt PiS, insistă că Polonia dorește să rămînă în UE, dar spune că va trebui să se caute „soluții drastice”, dacă nu se va rezolva conflictul cu Bruxelles-ul.

Poate că partidul pregătește terenul pentru o eventuală ieșire, odată ce Polonia va trebui să plătească la bugetul UE mai mulți bani decît ia. Poate că joacă dur pentru a încerca să obțină cel mai bun compromis posibil cu Bruxelles-ul. Poate că este vorba de ambele, scrie BBC.

„O capcană întinsă de Bruxelles”

Comisia Europeană nu a aprobat încă PNRR-ul Poloniei, în valoare de 57 de miliarde de euro, bani de care Guvernul are nevoie pentru a-și finanța proiectele. Negocierile sunt încă în desfășurare, iar unii sugerează că Guvernul se folosește de decizia recentă a Curții Constituționale ca de o pîrghie pentru a obține avizarea planului de redresare. Hotărîrea Tribunalului Constituțională nu intră în vigoare pînă cînd nu este publicată. Deși Guvernul este obligat prin lege să facă acest lucru, s-a mai întîmplat în trecut să nu publice hotărîrile, menționează BBC.

Jacek Karnowski, redactorul-șef al săptămînalului pro-guvernamental „Sieci”, a declarat pentru BBC că perspectiva unui Polexit este „de neimaginat și nerealistă”, deși subiectul a devenit deja o chestiune de discuție. Polonia, ca și Marea Britanie, este o națiune independentă și mîndră, a spus el, dar „mult mai slabă, din nefericire”. Majoritatea celor din PiS cred că Polonia trebuie să își apere suveranitatea și să nu fie tratată ca un membru de mîna a doua, a explicat el. Karnowski este de părere că Bruxelles-ul se comportă agresiv, depășindu-și atribuțiile și inventînd noi instrumente pentru a constrînge Polonia și pentru a-i anula reformele.

„Oficialii guvernamentali se simt înșelați de Bruxelles. Hotărîrea de Joi a fost decisă, într-un anumit sens, de poziția UE”, a arătat jurnalistul. În opinia sa, Bruxelles-ul a întins o capcană Poloniei. „Există posibilitatea ca Polonia să fie împinsă în afara UE, pentru că vedem deja că suntem împinși în afara UE”, a adăugat el. Varșoviei i se oferă posibilitatea de a alege între a fi o „colonie legală” a Bruxelles-ului și a părăsi UE. „Dacă Guvernul ar spune că vrem să ieșim din UE, ar avea loc o schimbare de Guvern, deci este o capcană întinsă de Bruxelles”, a conchis jurnalistul apropiat de puterea de la Varșovia.