BARONUL IVAN VON MUNCHHAUSEN STURZA

Autovictimizari rasuflate prin atac la Voronin

Mihai CONŢIU

Pentru cei care poate că nu ştiu, menţionăm că numele baronului von Münchhausen este echivalentul adjectivului substantivat „mincinos”. Unui tip mincinos nu-i spui „mincinos” sau pe numele lui real, ci Münchhausen. Ei bine, un astfel de Münchhausen este şi Ion Sturza, candidatul la funcţia de prim-ministru. Asta dincolo de excesele lui de megalomanie, prin care vrea să ne facă să credem că nu este doar un multimilionar oarecare, ci şi cel mai mare specialist în energetică de pe întreg continentul european şi cel asiatic. Ascultîndu-l, moldoveanul de rînd parcă ar trebui să fie convins că toţi marii petrolişti sau producători şi distribuitori de energie electrică din Europa şi Asia nu fac nici o mişcare pînă cînd, în primul rînd, nu-i cer lui sfatul.

Ascultîndu-l pe Sturza, Münchhausen ne pare un simplu copil nevinovat şi înzestrat cu harul povestirilor imaginare, care nu fac absolut nici un rău nimănui, căci provoacă doar zîmbete. Spunem asta deoarece minciunile lui Sturza urmăresc obiective personale în care implică soarta ţării, manipulează politic şi moral populaţia, existînd riscuri majore dacă aceste minciuni au impact.

Ultimele minciuni prin care Sturza se autovictimiza i le-am auzit în chiar seara zilei de Crăciun din 25 Decembrie, în cadrul unei emisiuni de la Acasă TV. În acest context, era vorba despre relaţiile lui cu familia ex-preşedintelui Vladimir Voronin, despre cît de „integru” a fost el în conjunctura dată. Iată o frîntură din ceea ce declara Sturza la televizor:

„Eu l-am abandonat pe Oleg Voronin atunci cînd el a început perioada derenaissance (renaștere - n.r.). A fost unul dintre fondatorii „Fincombank”. În 2004, am decis să mă retrag din această bancă. I-am vîndut acțiunile lui Oleg Voronin. Banca trebuia capitalizată. Eu nu aveam milioanele celea, el le avea. Am decis să mă retrag și pentru că înțelegeam că ar putea fi o problemă cu imaginea mea pe care eu o doream integră. În 2005, am fost brutal atacat de familia Voronin și practic a trebuit să plec din țară. A fost o perioadă dură, cu presiuni mai nu de răfuială fizică. Mi se punea în cîrcă că susțin partidul lui Filat.”

În contextul dat, înţelegem foarte bine că Sturza este cel care a avut iniţiativa şi a solicitat ca să lucreze pentru „Fincombank”, dar tot el este cel care a decis să se retragă, afirmînd că nu avea suficienţi bani (oare?) ca să participe la capitalizarea băncii, dar şi pentru că, mai cu seamă, „înţelegea că ar fi avut probleme cu o imagine pe care şi-ar fi dorit-o integră”. Doamne, cît de emoţionant sună, nu-i aşa?

În şirul minciunilor lui, Sturza afirmă că a fost atacat brutal de familia Voronin întrucît atunci, în 2005, „i s-a pus în cîrcă susţinerea partidului lui Vlad Filat”, adică PLDM, iar el a fost nevoit să se exileze din ţară.

Aţi reţinut bine, da? Aşadar, Sturza a părăsit ţara din cauză că, în 2005, a fost atacat de familia Voronin din cauză că susţinea partidul lui Filat! Minciuna lui Sturza este atît de mare încît ne este ruşine nouă de neruşinea lui! Cum putea să-l atace familia Voronin pe Sturza în 2005 pentru că susţine partidul lui Filat, atîta timp cît Filat şi-a înregistrat PLDM la Ministerul Justiţiei la Nr. 41 pe data de 25 Ianuarie 2008?

Această minciună colosală este şi cumplit de răsuflată. La cît de pragmatic vrea să pară, Sturza este atît de mult rupt de realitate încît nu pricepe că autovictimizarea prin acuzarea familiei Voronin, într-un astfel de context, nu are nici un efectşi nu-l poate crede nimeni. Noi intuim că vrea să sugereze perfid moldovenilor că ar fi şi un mare anticomunist, dar să-ţi faci capital politic de simpatie pe spatele numelui Voronin chiar că este o mojicie KGB-istă de tip infantil.

Să nu ne mirăm dacă, mîine-poimîine, Sturza ne va spune că nici Iisus Hristos nu l-a ascultat atunci cînd l-a informat că Iuda o să-l trădeze, motiv pentru care a fost nevoit să înregistreze decesul şi ridicarea la Ceruri a lui Iisus şi, ca un bun manager ce este şi bun specialist în marketing, a planificat sărbătorirea pragmatică a Paştelui în fiecare an!