BAROMETRUL GLOBAL AL CORUPŢIEI:
64% din moldoveni consideră că fenomenul a sporit
Barometrul Global al Corupţiei 2013 denotă că 64% din respondenţii moldoveni consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii 2 ani, iar 2/3 din cei intervievaţi susţin că acest fenomen afectează serios sectorul public, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Transparency International – Moldova.
Potrivit rezultatelor cercetării, 64% din respondenţii moldoveni susţin că instituţiile de stat sînt capturate de interese private, iar justiţia şi poliţia sînt considerate domeniile cele mai corupte în Moldova, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice. 55% din respondenţi consideră ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei. 54% din respondenţi susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva corupţiei. Doar jumătate din ei sînt dispuşi să denunţe cazurile de corupţie. 33% din respondenţi sînt gata să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte.
Pentru a eficientiza combaterea corupţiei şi a obţine susţinerea societăţii civile, Transparency International – Moldova propune instituţiilor statului doua obiective – prevenirea capturării organelor de drept şi depolitizarea combaterii corupţiei. Domenii prioritare ar fi sistemul judiciar, organele de control şi de drept, finanţarea partidelor politice.
În cadrul ediţiei a VIII-a a Barometrului Global al Corupţiei 2013, au fost intervievate 114 mii de persoane din 107 ţări. Potrivit barometrului, mai mult de jumătate din populaţia lumii consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii 2 ani, dar creşte voinţa de a lua măsuri împotriva acestui flagel. Sondajul mai constată că fenomenul corupţiei este larg răspîndit – 27 % din respondenţi au plătit mită în instituţiile publice în ultimul an, ceea ce atestă o creştere a fenomenului mituirii comparativ cu sondajele anterioare.
Realizatorii Barometrului Global al Corupţiei 2013 au constatat, de asemenea, că în multe ţări instituţiile abilitate de contracararea corupţiei nu se bucură de încrederea populaţiei. În 36 de ţări poliţia este văzută drept cea mai coruptă instituţie. În medie în lume 53% din intervievaţii care au contactat cu poliţia au plătit mită. Judiciarul, de asemenea, este în topul celor mai corupte instituţii în 20 ţări. În medie, 30 % din respondenţi care au soluţionat probleme prin intermediul acestuia au recurs la mită.
Totuşi, 9 din 10 intervievaţi au declarat că sînt gata să se opună fenomenului corupţiei. 2/3 din cei cărora li s-a solicitat să plătească mită au refuzat să o facă, sugerînd că guvernanţii, societatea civilă şi oamenii de afaceri trebuie să facă mai mult pentru a se angaja în prevenirea corupţiei.