Barbatul care a trait 82 de ani si nu a vazut niciodata o femeie in viata lui
Lumea este împărțită în bărbați și femei. De milioane de ani, de cînd specia umană populează Terra, oamenii sunt de două sexe: bărbați și femei. Ne dezvoltăm laolaltă și învățăm să creștem și să ne acceptăm unii pe alții, indiferent de sex. Chiar dacă pare greu de crezut, a existat un bărbat care deși a trăit 82 de ani într-o țară civilizată, acesta nu a văzut niciodată o femeie.
O istorioară cu origini elene spune povestea călugărului Michael Tolotos care a murit în anul 1938, la vîrsta de 82 de ani fără ca măcar o singură dată să vadă o femeie. Practic, în cei 82 de ani de viață, bărbatul nu știa cum arată o reprezentantă a sexului frumos.
În anul 1856, la doar patru ore de la nașterea sa, mama lui Michael Tolotos. Nou născutul a fost abandonat pe treptele mănăstirii de pe Muntele Athos, din Grecia. Călugării l-au descoperit pe micuț, l-au botezat Michael Tolotos și l-au adoptat. Crescut în spiritul religiei ortodoxe, bărbatul nu a părăsit niciodată mănăstirile de pe Athos în cei 82 de ani de viață.
Ba mai mult, Muntele Athos este unul dintre puținele locuri din lume unde accesul femeilor este interzis. Avatonul este legea care interzice femeilor să urce pe muntele Athos. „Avaton” înseamnă „neumblat”, prin acest cuvînt făcîndu-se referire la interdicția femeilor de „a umbla” pe pămîntul Sfîntului Munte Athos. Datorită Avatonului zona a rămas una sihastrică și monahală, departe de poftele lumii păgîne.
Interdicția prezenței femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea, după ce unii călugări tineri au fost seduși de femei cochete și probabil cu tendințe histrionice, care se dădeau drept ciobani pentru a intra în contact cu aceștia, corupîndu-i să întrețină relații sexuale. Nu este permis nici accesul animalelor de sex feminin.
Legenda spune că Michael Tolotos a fost un exemplu de credință și de pietate. Acesta nu și-a dorit niciun moment să afle cum arată o femeie și a fost împăcat cu viața pe care a dus-o în incinta Mănăstirii.
Mănăstiri ortodoxe unde accesul femeilor e interzis
În lume mai există mănăstiri ortodoxe unde accesul femeilor nu este permis, precum: Mănăstirea Frăsinei, România; Mănăstirea Sfîntul Visarion, Dosikou, Grecia; Mănăstirea Sfîntul Sava cel Sfințit, Israel.