BAN KI-MOON FACE APEL LA INCETAREA DE URGENTA A VIOLENTELOR

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel miercuri la liderii palestinieni și israelieni să pună capăt de urgență spiralei violențelor, cu prilejul unei întrevederi cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania.

«Vom continua să susținem toate eforturile necesare pentru a crea condiții de negociere veritabile. Dar în ultimă instanță, ține de palestinieni și de israelieni să aleagă pacea. Provocarea noastră cea mai urgentă este să oprim valul de violență actuală și să prevenim producerea de noi victime», a spus el.

«Violența nu este soluția», a adăugat șeful ONU, în contextul în care violențele care au continuat în timpul vizitei sale s-au soldat cu peste 50 de morți în trei săptămîni.

«Singurul mod de a pune capăt violenței este prin intermediul unor progrese vizibile spre o soluție politică, respectiv sfîrșitul ocupației» israeliene în teritoriile palestiniene, a pledat el, în contextul în care procesul de pace, aflat într-un punct mort de circa 15 ani, a eșuat din nou în primăvara lui 2014.

«Am insistat pe lîngă liderii israelieni și palestinieni pe nevoia urgentă de a reafirma prin cuvinte și acțiuni că sînt parteneri ai păcii», a adăugat el.

Ban Ki-moon s-a întîlnit marți cu președintele israelian Reuven Rivlin și cu premierul Benjamin Netanyahu, înainte de a se deplasa miercuri la Ramallah, sediul Autorității palestiniene, unde a avut o întrevedere cu Mahmoud Abbas și prim-ministrul palestinian Rami Hamdallah.

Sursa: Agerpres