AVOCAȚII LUI STOIANOGLO: DECIZIA CSP DENOTA LIPSA DE ANALIZA A HOTARIRII CEDO
Decizia CSP de a desemna un procuror pentru a investiga pretinsele acțiuni ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul profesorilor turci surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărîrii CEDO din iunie 2019. Or, Curtea a constatat, printre altele, că expulzarea a fost provocată de lipsa unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale SIS. O spun avocații lui Alexandru Stoianoglo, care precizează că clientul lor din start își exprimă regretul în legătură cu expulzarea din toamna anului 2018 și reiterează că îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să apere drepturile fundamentale ale profesorilor turci, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă transmis în legătură cu pretinsa „mușamalizare și absolvire de răspundere a celor care au deportat șapte cetățeni turci din Republica Moldova”, apărătorii menționează că, de la adoptarea hotărîrii CEDO în iunie 2019, niciun deputat nu a propus modificarea legislației astfel ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS cu propunerea de expulzare a solicitanților de azil pe motiv de pericol pentru securitatea națională.
„Din incompetență sau ignoranță, de către membrii CSP a fost încălcată flagrant hotărîrea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală”, se arată în comunicat.
Potrivit apărării, din momentul constatărilor CEDO și Curții Constituționale, nu au fost efectuate amendamente legislative care ar fi corectat situația și ar permite evitarea situațiilor similare pe viitor.
Avocații afirmă că analiza cronologiei evenimentelor legate de expulzarea profesorilor turci permit oricărei persoane cu gîndire critică să se convingă despre neimplicarea lui Alexandr Stoianoglo în evenimentele respective. Or, extrădarea a avut loc pe 6 septembrie 2018, dată la care procuror general era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul procuror general interimar, Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii municipiului Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa „secret de stat”.
După preluarea mandatului de procuror general de către Alexandr Stoianoglo, în luna noiembrie 2019, acesta nu a avut nicio atribuție ierarhică sau decizională în cauza respectivă, aceasta fiind examinată de către Procuratura municipiului Chișinău, procuror ierarhic superior fiind șeful procuraturii municipale, iar după trimiterea dosarului expulzării profesorilor turci în instanța de judecată, responsabil de gestiunea dosarului fiind actualul procuror general interimar Dumitru Robu. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală.
Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul Andrei Balan să investigheze pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul expulzării profesorilor turci. Decizia s-a emis după ce a fost admisă sesizarea fostei deputate Inga Grigoriu, care invocă faptul că cei care „au răpit profesorii turci, au fost absolviți de răspundere” și îl acuză pe Stoianoglo de lipsă de atitudine.
Sursa: IPN