AVERTIZARE BLOOMBERG
O nouă recesiune globală la sfîrșitul anului 2020
Experții prezic noi probleme pentru economia globală pînă la sfîrșitul anului, în ciuda semnelor de redresare resimţite după ridicarea restricţiilor, relatează agenția de presă Bloomberg.
Este posibil ca economia globală să treacă printr-o nouă perioadă de recesiune la sfîrșitul anului 2020, a anunţat agenția Bloomberg, făcînd referire la mai mulți experți.
Potrivit agenției, economiștii constată redresarea economiei după ridicarea restricţiilor de izolare împotriva pandemiei Covid-19, însă există încă multe temeri.
„Am văzut apogeul redresării. De acum înainte, avîntul [economic] se estompează”, a declarat Joachim Fels, consilier economic la Pacific Investment Management, ale cărui observații au fost citate de Bloomberg.
Guvernele țărilor dezvoltate au cheltuit deja miliarde de dolari pentru a-și sprijini economiile naționale în timpul pandemiei. Aceste eforturi au făcut posibilă, în special, reducerea ratei șomajului prin crearea a 1,4 milioane de locuri de muncă în Statele Unite în august și îmbunătățirea situației de pe piața imobiliară din SUA.
Economia chineză se redresează, iar producția în Germania este, de asemenea, în creștere. În același timp, piețele emergente au avut o perioadă de „respiro” din cauza dolarului mai slab.
Reducerea măsurilor de sprijin
Dar autoritățile vor trebui să își dubleze eforturile pentru a se asigura că situația nu se va înrăutăţi, cînd multe ţări sînt deja pregătite să reducă măsurile de sprijin.
În ciuda tuturor progreselor științifice făcute pentru a crea vaccinuri împotriva Covid-19, vaccinurile nu vor fi disponibile în curînd la scara la care este nevoie pentru a împiedica răspîndirea coronavirusului, ceea ce constituie o cerință esenţială pentru ca afacerile să se desfăşoare ca înainte.
„Fără sprijin financiar, va fi dificil să ţii pasul”, subliniază Ryan Sweet de la Moody's, citat de Bloomberg.
Reducerea numărului de locuri de muncă
Există și alte semne ale recesiunii. Mai multe mărci importante, printre care Ford Motor, United Airlines și American Airlines, au anunțat recent reduceri semnificative ale numărului de locuri de muncă.
United Airlines intenționează să reducă programul de lucru în cazul a 16.370 de angajați de la 1 octombrie, American Airlines intenționează să înlăture 19.000 de locuri de muncă și Ford Motor 1.400 de locuri de muncă înainte de sfîrșitul anului 2020.
În plus, tensiunile dintre Statele Unite și China ar putea escalada înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie. Acest lucru ar putea submina încrederea în afaceri, mai precizează agenția, citată de Sputnik France.
Cerere slabă
În China, unde răspîndirea Covid-19 a fost stopată acum cîteva luni, consumatorii încă nu vor să îşi cheltuiască bani. În același timp, cele mai mari bănci din țară au raportat cea mai gravă scădere a profiturilor în mai mult de un deceniu din cauza creșterii creditelor neperformante.
De asemenea, în Europa fabricile încearcă să reducă costurile de producție pentru a face față cererii slabe și scăderii prețurilor, care afectează profiturile, adaugă agenția.
Un posibil nou val de Covid-19
O altă problemă este riscul declanşării unui al doilea val de Covid-19. Chiar dacă apare un nou vaccin, punerea acestuia la dispoziție în întreaga lume la scara necesară va cere timp, consideră Warwick McKibbin de la Brookings Institution și AustralianNationalUniversity.
În opinia sa, coronavirusul ar putea costa economia mondială aproximativ 35 de miliarde de dolari pînă în 2025.