Averile celor mai bogati zece oameni din lume s-au dublat in pandemie

Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul pandemiei de coronavirus. Astfel, cei mai bogați oameni din lume au devenit și mai bogați, în timp ce a crescut numărul celor care trăiesc în sărăcie, potrivit organizației caritabile Oxfam. Ritmul de îmbogățire este fără precedent, fiind vorba de o creștere mai mare decît în ultimii 14 ani la un loc.

Miliardarii și-au crescut averile cu circa 5.000 de miliarde de dolari, din Martie 2020 pînă în Noiembrie 2021, în timp ce peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat sub titlul "Inegalitatea ucide".

Veniturile mai mici pentru cei mai săraci din lume au contribuit la moartea a 21.000 de oameni în fiecare zi, se arată în raport.

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări "fac bucăţi lumea în care trăim".

"Nu este din întîmplare, ci este o alegere: violenţa economică este comisă cînd opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă", susţin autorii.

Directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că "nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgînd înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucînd acei bani în economia reală pentru a salva vieţi".

"Pandemia de coronavirus a scos la lumină atît motivul lăcomiei, cît şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică", a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.