AUTORITATILE UTA GAGAUZ-YERI SI REPREZENTANTII BERD AU DISCUTAT CAUZELE TARAGANARII REPARATIEI DRUMULUI COMRAT-CIUMAI

Reparaţiaanevoioasă adrumuluiComrat-Ciumaiafostunuldinsubiectele  discutateieri încadrulunei întîlniriaconduceriiUTAGagauz-YericureprezentanţiiBănciiEuropenepentruReconstrucţie şiDezvoltare (BERD).

Potrivit başcanului Irina Vlah, proiectul de reconstrucţie a traseului Comrat-Ciumai este realizat cu greu şi creează dificultăți autorităţilor autonomiei. „Lucrările au început în 2012, iar din cauza reparaţiei tărăgănate pe acest sector au loc multe accidente rutiere”, a menţionat guvernatorul.

La rîndul său, Julia Otto, director al reprezentanţei BERD în R. Moldova, a afirmat că structura pe care o conduce este interesată de realizarea unuia dintre cele mai mari proiecte de reconstrucţie a drumurilor din ţara noastră, însă „unii responsabili din R. Moldova nu întotdeauna respectă condiţiile de lucru”.

„Cînd am semnat decizia de finanţare a proiectului, am înaintat un şir de cerinţe care nu întotdeauna sînt respectate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Noi doar finanţăm proiectul şi nu putem controla calitatea drumurilor reparate”, a subliniat oficialul BERD, citat de  gagauzinfo.md.

În context, Julia Otto a dat asigurări că banca „va examina posibilităţile de redresare a situaţiei create, mai ales la capitolul desfăşurării licitaţiilor şi selectării antreprenorilor”.

Reparaţia segmentului de 55 de kilometri Comrat-Ciumai se înscrie în proiectul de reabilitare a traseului naţional Chişinău-Giurgiuleşti. În acest scop, cu susţinerea financiară a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost alocată suma de 25 de milioane de  euro. Conform planului de lucru, tronsonul urma să fie dat în folosinţă la finele anului 2014.