AUSTRIA A PLANIFICAT PROIECTE DE DEZVOLTARE IN SECTORUL MEDIULUI DIN MOLDOVA

Agenţia Austriacă de Dezvoltare (ADA) a elaborat o nouă strategie de ţară pentru perioada 2015-2020 care prevede susţinerea R. Moldova în domeniul protecţiei mediului. Colaborarea în acest sector a fost discutată în cadrul unei întrevederi a ministrului Mediului Sergiu Palihovici cu Gerhard Schaumberger, şeful Biroului de coordonare pentru cooperare tehnică al Austriei.

Potrivit lui Gerhard Schaumberger, în noua strategie protecţia mediului este considerată una din priorităţi. În perioada de referinţă ADA intenţionează să contribuie la implementarea capitolelor „Mediul înconjurător” şi „Acţiuni climatice” din Acordul de Asociere R. Moldova-UE şi să-şi extindă portofoliul de proiecte de mediu în ţara noastră. Totodată, cu susţinerea Agenţiei austriece în 2015 urmează a fi lansat proiectul ”Suport în domeniul cadrului instituţional din sectorul apă şi sanitaţie” ce va avea o durată de 6-8 ani.

La rîndul său, Sergiu Palihovici a solicitat asistenţa ADA în efectuarea analizei instituţionale în domeniu, implementarea Strategiei naţionale de mediu, Strategiei privind adaptarea la schimbările climatice etc.

Parteneriatul dintre Ministerul Mediului şi Agenţia Austriacă de Dezvoltare se realizează în baza unui Acord între Guvernele R. Moldova şi Austriei, semnat la Viena în 2008. În perioada 2011-2015 Agenţia austriacă a alocat Moldovei peste şapte mln de euro sub formă de asistenţă tehnică, granturi, contracte de bunuri şi lucrări.