AU VOTAT-O PE SANDU, DAR INAINTE PE FILAT, GHIMPU SI PLAHOTNIUC

Unde-s filtrele de integritate și meritocrație?

În cele ce urmează, nu mă voi referi la cei care au votat-o pe Maia Sandu în semn de protest față de Igor Dodon, din neștiință ori că au fost bine manipulați. Le respect votul și nu am de gînd să intru în polemici cu ei. Oricine are dreptul să voteze pe cine crede de cuviință, e dreptul fiecăruia, iar dezamăgirile ori împlinirile de după votare și le administrează fiecare singur după cum poate. Aici, însă, mă voi referi la cei care au votat în deplină cunoștință de cauză (a personajului Sandu) și la brutele ”votante de serviciu”.

Nu o iau în nume personal, chiar dacă mă voi referi și la interferențe personale cu o anumită ”specie de votanți”, ci vă ofer doar o scurtă trecere în revistă a faptelor. Pe rețelele de socializare, mi-a fost dat să citesc foarte, foarte multe aprecieri laudative la adresa candidatei Maia Sandu. Nu aș zice nimic dacă ar fi fost făcute cu măsură, cu obiectivitate și prudența de a nu deveni ridicoli, eufemistic vorbind.

Spun asta în contextul în care autorii acestora sunt oameni cu ceva carte. Sunt persoane de la care, în mod normal, te-ai aștepta, atunci cînd pledează în favoarea ”unui personaj politic”, să manifeste o obiectivitate de om cu ”rezerve intelectuale” admise chiar și de către candidatul susținut. În astfel de împrejurări, așa cum se întîmplă în cam toată lumea civilizată, oamenii cu ceva carte ce susțin un politician în alegeri, care, de regulă, se suprapun intelectual candidatului, manifestă o detașare înțeleaptă, o atitudine, totuși, circumspectă și concesivă, dar nicidecum nu recurg la mobilizări semiisterice și chiar amenințătoare la adresa celor care nu-s de acord cu ei. Maia Sandu nu a fost votată de o elită intelectuală profundă, ci de navetiști cu carte prin curțile tuturor politicienilor. Profitori din toată lumea, reuniți-vă!

Nu cred că trebuie să fac apel la ”conștiințele lor de intelectuali integri”, să-i întreb ce cred ei despre ”filtrele de integritate și meritocrație” impuse de Sandu în raporturile de alianțe cu PPDA și cu oricine altcineva. S-ar justifica prin acuze sterile, dar ”bine argumentate”! Despre ce fel de ”filtre de integritate și meritocrație” putem vorbi atîta timp cît Sandu s-a umilit efectiv în fața lui Usatîi, cerșindu-i sprijinul? Despre ce fel de ” filtre de integritate și meritocrație” putem vorbi atîta timp cît Sandu s-a compromis moral după ce, nu cu mult timp în urmă, afirmase, la TVR Moldova, că Plahotniuc și Usatîi decideau cine trebuie omorît în Moldova și cine poate să trăiască, afirmînd răspicat că nu va colabora NICIODATĂ cu un astfel de personaj? Acum, probabil, are nevoie de Usatîi ca acesta să-i ucidă și pe cei care o deranjează pe ea. Despre ce fel de ”filtre de integritate și meritocrație” vom putea vorbi, în curînd, după ce veți vedea la ce alianțe nocive și lipsite de scrupule va apela cu disperare pentru a avea ”Guvernul ei”? Cred că nu mai e cazul să amintesc și despre eșecul ei ca premier care și-a provocat deliberat destituirea propriului Guvern!

Cea de-a doua categorie a votanților Maiei Sandu la care mă refer este formată din veșnicii bătăuși de stradă, brutele de serviciu și frustrate care, pe rînd, i-au avut drept idoli pe Filat, Ghimpu, Plahotniuc, iar acum pe Sandu și Usatîi. Unii dintre aceștia, cu regularitate, la fel ca pe vremea cînd îi criticam pe Filat, Ghimpu și Plahotniuc, în comentariile la articolele mele critice la adresa Maiei Sandu, ei nu-mi contrazic opiniile, nu emit contraargumente, ci mă amenință cu bătaia și chiar cu moartea. E și asta ”o susținere populară” cu care Maia Sandu se mîndrește că o reprezintă!

Firește că nu sunt supărat pe ei și nici nu am ce le răspunde. Ar fi ca atunci cînd un bou te împunge cu coarnele și tu, ca să te răzbuni, iei boul la bătaie cu bîta! În final, îmi amintesc de o spusă a unui mare actor român, Gheorghe Dinică, care zicea: ”Oameni, pe dracu, sunt puțini, restu-i populație!”. Dar votantă!

Mihai CONȚIU

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37