Atrocitatile rusilor impotriva civililor ucraineni

Un medic din Mariupol a înregistrat cu ajutorul unei camere corporale ororile la care a fost martor în timp ce îngrijea victimele din oraşul aflat sub asediul trupelor ruse.

În prezent, femeia a fost capturată de ruşi, iar imaginile au putut fi publicate după ce a strecurat cardul de date unui poliţist, înainte de a dispărea împreună cu şoferul ei, scrie Associated Press.

Yuliia Paievska este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă care i se trage de la numele de utilizator pe care îl avea în jocul video World of Warcraft. Folosind o cameră corporală, ea a înregistrat 256 de gigaocteţi, surprinzînd imagini cu eforturile enorme pe care le-a făcut echipa ei pe parcursul a două săptămîni în care a încercat să readucă victimele la viaţă.

Medicul a reuşit să trimită imaginile cu ororile războiului unei echipe de la Associated Press, ultimii jurnalişti internaţionali din oraşul ucrainean Mariupol, iar unul dintre aceştia a fugit cu el într-un tampon.  

Soldaţii ruşi au capturat-o pe Taira şi pe şoferul ei a doua zi, pe 16 Martie, reprezentînd una dintre multele dispariţii forţate în zonele Ucrainei aflate acum sub controlul trupelor ruse.

Rusia a descris-o pe Taira ca lucrînd pentru batalionul naţionalist Azov, fapt care este în conformitate cu imaginea pe care încearcă să şi-o creeze Moscova – încercarea de „denazificare” a Ucraine.

Jurnaliştii de la AP nu au găsit astfel de dovezi, iar prietenii şi colegii ei au susţinut că nu are legături cu batalionul Azov.  

Spitalul militar în care a coordonat evacuările răniţilor nu este afiliat batalionului, ai cărui membri au petrecut săptămîni întregi apărînd o uzină siderurgică extinsă din Mariupol. Înregistrările pe care Taira le-a făcut atestă faptul că a încercat să îi salveze chiar şi pe soldaţii ruşi răniţi, precum şi pe civilii ucraineni.