ATENTIE LA TERORISMUL POLITIC LOCAL!
Deși RM stă cel mai bine la gestionarea pandemiei, se urzește o lovitură de Stat exagerîndu-se realitatea
Oameni buni, răi, naivi și dezinformați, există un adevăr incontestabil: autoritățile reușesc să monitorizeze, să intervină și să contracareze pandemia de coronavirus într-un mod eficient. Acest lucru se întîmplă în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) furnizase un scenariu de-a dreptul sumbru pentru Republica Moldova, circa 28 de mii pînă acum, ceea ce nu s-a întîmplat, cînd, legitim, mii de moldoveni se repatriază aproape zilnic din țările afectate de pandemie, dar și în comparație cu ceea ce se întîmplă în absolut toate țările occidentale, ale căror sisteme de Sănătate sînt net superioare celor din Moldova.
Coronavirusul a prins nepregătit nu doar sistemul de Sănătate moldovenesc, ci întregul sistem de Sănătate mondial! În această conjunctură, orice declarație populistă a politicienilor aflați în opoziție poate fi taxată a fi nu doar manipulare, ci atentat la siguranța națională
Absolut toți șefii de Stat și de Guverne din întreaga lume au fost luați pe nepregătite. Fiecare gestionează criza din perspectiva propriilor capacități, a echipelor specializate, a capacităților sistemului de Sănătate național etc. Nimeni nu are o diplomă de absolvent în combaterea coronavirusului! Aici intervine spiritul de gospodar, hărnicia și devotamentul celor care administrează, gestionează această criză, fiecare în țara sa. Văd, citesc cum cei mai bizari executanți ai doleanțelor lui Plahotniuc – Maia Sandu, Andrei Năstase, Usatîi, Șor, Candu etc. – îl acuză și îi dau lecții lui Dodon despre ”cum ar fi trebuit” să administreze această criză. Să fim bine înțeleși: nu sînt avocatul mediatic al lui Dodon! În contextul celor spuse în rîndurile de mai sus, întreb: A reținut cineva vivacitatea, hărnicia și omniprezența lui Dodon, fără de pauze, începînd din 2010 și pînă acum? Păi, plecînd de la aceste realități, trebuie să analizăm personajul!
Tocmai în conjunctura acestui activism civic și politic trebuie privit modul în care Dodon gestionează criza. Oameni buni, în afară de deciziile politice, la nivel de Stat, absolut obligatorii, administrarea și monitorizarea pandemiei este dincolo de politică, de activism electoral. Aici este vorba despre responsabilitate civică, de viața oamenilor a cărei protecție cineva trebuie să și-o asume, iar aceștia sînt Președintele, Guvernul, Parlamentul, Comisia pentru Situații Excepționale, Ministerul Sănătății etc.
În aceste situații tragice pentru țară și omenire, ”umbrele funcționale” ale lui Plahotniuc – Maia Sandu, Andrei Năstase, Usatîi, Șor, Candu – au fost activate nu doar electoral ca să politizeze pandemia, ci să și o transforme într-un pretext criminal și fals în scopul declanșării unor revolte după atenuarea efectelor produse de coronavirus, iar asta ca punct de declanșare a unei lovituri de Stat violente, după modelul aproximativ din 7 Aprilie 2009.
În consecință, sînt sau nu pasibili de a fi declarați sabotori ai interesului național, pe timp de Stare de Urgență, Plahotniuc, Maia Sandu, Andrei Năstase, Usatîi, Șor, Candu și subordonații lor? În mod normal, ei ar trebui judecați de către un Tribunal Militar. Rețineți că ei recurg la tot felul de diversiuni în condițiile în care firavul sistem de Sănătate național reușește, cu responsabilitate și sacrificii imense, să țină în frîu răspîndirea coronavirusului în parametrii extrem de reduși în comparație cu cei din Țările occidentale extrem de bine dotate! Nimeni nu știe cum o să evolueze această pandemie și pînă cînd, dar cei care o monitorizează capătă noi și noi experiențe, capacități de administrare și control.
Pentru ca Țara să iasă cu bine din această urgie, Plahotniuc, Maia Sandu, Andrei Năstase, Usatîi, Șor, Candu și alții ar trebui să nu-i mai convoace la dezbateri politice pe guvernanții ocupați cu contracararea coronavirusului. Dacă tot nu fac nimic funcțional, căci nu sînt capabili, ar fi bine să tacă! Nu de vorbele lor destabilizatoare au nevoie moldovenii acum, ci de acțiunile concrete ale responsabililor cu gestionarea crizei!
Mihai CONŢIU