Atac subtil al Chinei la adresa Rusiei in ceea ce priveste centrala nucleara Zaporojie

China a lansat un atac subtil la adresa Rusiei în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în cazul unui accident, informează mediafax.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, Vineri, la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate”.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate „să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugînd: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl şi Fukushima să se repete”.

Pe lîngă o urgenţă sanitară internaţională, un accident grav şi o emisie de radiaţii la centrală ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 şi de criza energetică, scrie inews.

Avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influenţă reală asupra regimului Putin.

Beijingul a emis declaraţia la doar cîteva ore după un incident la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cînd electricitatea a fost întreruptă timp de cîteva ore, potrivit Preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat că bombardamentele ruseşti de Joi au provocat incendii în gropile de cenuşă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, ceea ce a deconectat centrala Zaporojie de la reţeaua electrică. Un oficial rus a susţinut că Ucraina este de vină.

Zelenski a îndemnat organismele internaţionale să acţioneze mai rapid pentru a forţa trupele ruseşti să părăsească centrală, situată în Sudul ţării.