ASTAZI VOM AFLA CIND VA FI DIZOLVAT PARLAMENTUL

Magistrații Curții Constituționale urmează să examineze constituționalitatea instituirii stării de urgență pînă la 31 mai. Ședința CC începe la ora 13:00.

Astăzi vom afla cînd președintele Maia Sandu ar putea dizolva actualul Legislativ.

Totul va fi mai clar după decizia Curții Constituționale de astăzi, 28 aprilie, după examinarea constituționalității a două hotărîri care se referă la starea de urgență. Este vorba de sesizările privind controlul constituționalității Hotărîrii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență și a Hotărîrii Parlamentului privind declararea stării de urgență.

În cazul în care Înalta Curte va decide că instituirea stării de urgență este neconstituțională, președintele Republicii Maia Sandu ar putea dizolva Parlamentul în următoarele zile, iar aproximativ prin luna iulie am putea avea alegeri anticipate.

Amintim, pe 15 aprilie Curtea Constituțională a constatat că sînt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil pînă în data de 30 mai, inclusiv. 

Sursa: sputnik.md