Asta-i tare! Un milionar din China a picat BAC-ul pentru a 27-a oară

După ce a ratat pentru a 27-a oară „gaokao”, dificilul examen chinez care asigură accesul într-o universitate, milionarul Liang Shi se întreabă, la vîrsta de 56 de ani, dacă va putea să îşi împlinească vreodată visul de a se înscrie la Universitatea Sichuan, informează AFP, potrivit agerpres.

Lianh Shi poate fi însă mîndru de reuşita sa pe plan social, după ce şi-a început cariera lucrînd ca subaltern într-o uzină, înainte de a-şi înfiinţa propria companie de materiale de construcţii, care se bucură de mare succes şi care l-a ajutat să devină milionar.

Însă el are în continuare motive de frustrare: nu a obţinut o notă suficientă la „gaokao” pentru a se putea înscrie la prestigioasa Universitatea Sichuan, ce poartă numele provinciei sale natale din Sud-Vestul Chinei.

După ce a ratat acest examen pentru prima dată la vîrsta de 16 ani, Liang Shi s-a încăpăţînat să se înscrie la bacalaureatul chinez – mereu în zadar – de aproape alte zece ori, înainte să fie nevoit să renunţe, întrucît atinsese limita de vîrstă (25 de ani) impusă în epocă.

Imediat după ce limita de vîrstă a fost anulată, în 2001, el şi-a spus că avea o nouă şansă.

Şi a făcut, în 2023, cea de-a 27-a sa încercare, marcată, ca de fiecare dată, de luni de „viaţă de călugăr”: trezit zilnic în zori pentru a petrece 12 ore în faţa manualelor şcolare, fără alcool, fără distracţii şi chiar fără partide de mah-jong, jocul său preferat, alături de prietenii lui.

Vineri seară, la fel ca sute de mii de liceeni din provincia lui natală, Liang Shi s-a conectat pe internet pentru a vedea rezultatele. La fel au procedat şi mai mulţi jurnalişti, care urmăresc activitatea milionarului în fiecare an. Chiar înainte să îşi vadă punctajul obţinut, el a înţeles din privirile lor dezamăgite că a ratat încă o dată acest examen.

Rezultatul din acest an l-a făcut să aibă îndoieli. ”Mă gîndeam eu că nu voi avea un punctaj suficient pentru a intra la Universitatea Sichuan. Dar nu mă aşteptam ca punctajul meu să nu îmi permită să intru la nici o universitate, nici chiar la cele mai puţin bine cotate”, a declarat el pentru AFP.

Pînă acum, el nu s-a simţit niciodată descurajat, anunţînd imediat, în fiecare an, că urma să susţină acest examen în anul următor.

„Dacă nu văd cu adevărat nici o îmbunătăţire, îmi spun că poate nu merită să mai încerc. Am muncit cu adevărat din greu în fiecare zi. Nu ştiu, pentru moment, dacă voi încerca din nou să trec acest examen anul viitor”, a adăugat Liang Shi, cu un aer obosit.

Pe de altă parte, milionarului chinez îi vine greu să îşi imagineze că va renunţa. ”Dacă renunţ să mă mai prezint la gaokao, fiecare ceaşcă de ceai pe care o voi bea în restul vieţii mele va avea gustul unui regret”, a spus el.