Asta-i prea de tot! În WC-ul unui bar britanic au fost găsite documente despre un submarin al Royal Navy

Documente oficiale despre un submarin „hunter killer” în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline al forţelor navale britanice au fost găsite în toaleta unui bar din comitatul britanic Cumbria, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres

Potrivit publicaţiei The Sun, documentele se refereau la submarinul cu propulsie nucleară HMS Anson aparţinînd British Royal Navy şi au fost găsite pe podeaua unei toalete din barul „The Furness Railway”, dar nu erau acte cu caracter secret, ci erau marcate cu antetul „oficial sensibil”.

Respectivele documente descriau activităţi interne de la bordul submarinului şi erau folosite de membrii echipajului pentru a învăţa cum să izoleze şi să depresurizeze elemente ale sistemelor submersibilului. ”Aceste documente permit echipajului şi contractorilor să înţeleagă cum interacţionează sistemele. Ele nu detaliază cum funcţionează, ci doar arată că sistemele există”, afirmă o sursă militară.

Conform Royal Navy, este vorba despre documente cu conţinut general care nu conţin informaţii clasificate. ”Sunt documente de instruire cu caracter general care nu conţin informaţie clasificată. Desigur, noi abordăm extrem de serios toate chestiunile de securitate şi vom investiga circumstanţele acestei descoperiri”, a declarat un purtător de cuvînt al Royal Navy.

Barul unde au fost găsite se află la mică distanţă de şantierul naval BAE Systems din oraşul-port Barrow-in-Furness, unde submarinul HMS Anson fusese observat anterior.

Acest submersibil este al cincilea din clasa „Astute” intrat în dotarea Royal Navy, care-l descrie pe pagina sa web drept „cel mai mare, cel mai avansat şi cel mai puternic submarin de atac” folosit vreodată de marina militară britanică.