Asta da captura! In primele sase luni ale acestui an, vamesii din Antwerp au confiscat 36 de tone de cocaina

Vameşii belgieni au anunţat că au confiscat, în primele şase luni ale anului 2022, circa 35,8 tone de cocaină în portul Antwerp (Nord-Vest), prima cale de intrare a acestui drog pe piaţa europeană – o cifră la nivelul celei din 2020, departe totuşi de recordul din anul trecut, potrivit AFP.

Pe ansamblul anului 2021, autorităţile belgiene confiscaseră 89,5 tone de cocaină la Antwerp, o creştere cu 36%, în raport cu 2020, şi un nou record. Această cantitate, care se dublase în ultimii cinci ani, fusese estimată la o valoare de piaţă de 12,76 miliarde de euro.

Capturile record din 2021 se explicau prin vasta operaţiune efectuată în urma interceptărilor de schimburi de mesaje pe Sky ECC, sistem de telefonie foarte utilizat în traficul de cocaină între America de Sud şi Europa, care dusese la o serie de noi investigaţii în Belgia, soldate cu peste 550 de arestări.

În plus, prin colaborarea cu Organizaţia Mondială a Vămilor (OMD) şi ţări partenere din America de Sud şi Centrală, 28 de tone de cocaină cu destinaţia Belgia au fost, de asemenea, interceptate în porturile de origine, în cursul primului semestru, a indicat Ministerul belgian al Finanţelor, într-un comunicat.

Panama, Ecuador, Paraguay, Columbia şi Brazilia rămîn primele cinci ţări de origine a produselor confiscate, în timp ce Belgia este în continuare principalul punct de intrare a cocainei în Europa, înaintea Spaniei şi a Ţărilor de Jos.

În primele şase luni ale anului 2022, vameşii belgieni au interceptat, de asemenea, la Antwerp, circa 2,2 tone de haşiş şi 1,27 tone de heroină, potrivit Ministerului, relatează AFP, citată de Agerpres. Vameşii au controlat în total peste 40.000 de containere, nu doar pentru suspiciuni de trafic de droguri, ci şi pentru a verifica respectarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, a precizat, la rîndul său, agenţia de presă Belga.