ASSAD SUSTINE CA NU VA EZITA SA PLECE

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat duminică, într-un interviu pentru postul de televiziune iranian Khabar TV, că nu ar ezita să demisioneze dacă aceasta ar duce la rezolvarea crizei din ţara sa, dar că oricum decizia trebuie să o ia poporul sirian.

«Această decizie (de plecare de la putere, n.r.) trebuie să fie luată de popor. De aceea le spun reprezentanţilor opoziţiei - dacă credeţi că aveţi dreptate, de ce nu convingeţi de aceasta şi poporul sirian, iar el (poporul), prin instituţiile statului, prin alegeri, va decide cine va fi viitorul preşedinte», a declarat Al-Assad, conform agenţiei ruse de presă.

«Vă spun din nou - dacă plecarea mea este soluţia, eu o voi lua fără nicio îndoială», a declarat preşedintele Al-Assad, în interviul al cărui text a fost difuzat şi de agenţia oficială siriană de presă Sana. «Orice decizie a poporului sirian cu privire la viitorul ţării va fi obligatorie pentru autorităţile Siriei, inclusiv pentru mine», a mai spus liderul de la Damasc, al cărui regim beneficiază în prezent de sprijin militar din partea Moscovei.

Potrivit acestuia, autorităţile siriene sprijină orice fel de măsuri politice în ţară, în paralel cu lupta împotriva terorismului. Dar o decizie politică «nu poate exista», atît timp cît unele ţări sprijină terorişti, a adăugat Bashar al-Assad.

Rusia a lansat la 30 septembrie atacuri aeriene împotriva poziţiilor jihadiştilor Statului Islamic, precum şi asupra unor grupări rebele în Siria, susţinînd că doreşte să combată «terorismul». Ţările occidentale, care vor ca liderul sirian Bashar al-Assad să plece de la putere, suspectează Moscova că bombardează oponenţii acestuia, inclusiv grupările opoziţiei considerate moderate de către Occident.

Sursa: Agerpres