ASM RAMINE FARA LICEU SI UNIVERSITATE

Ce se face la Guvern

Guvernul a aprobat, Luni, 10 Iulie, un proiect de lege de modificare şi completare a Codului cu privire la ştiinţă şi inovare şi a Codului educaţiei. Documentul urmăreşte sporirea calităţii procesului educaţional, precum şi a performanţei domeniului de cercetare şi inovare, prin aplicarea principiului de competiţie în distribuirea fondurilor.

Proiectul a nemulţumit conducerea Academiei de Ştiinţă (AŞM) din cauza că din subordinea sa vor fi scoase Liceul Teoretic şi Universitatea AŞM. Directorul Centrului pentru Implementarea reformelor, Iurie Ciocan, a declarat că Liceul AŞM va fi transferat la Ministerul Educaţiei, iar Universitatea Academiei va fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova. În replică, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, a declarat că fuzionarea UAŞM cu USM nu va aduce plusvaloare nici unei din universităţi. Cu precizări la acest capitol a venit şi prim-ministrul Pavel Filip, care a precizat că AŞM trebuie să se ocupe de ştiinţă, nu de gestionarea patrimoniului.

 

Măsuri suplimentare de integrare a străinilor

Străinii care vin în ţara noastră vor beneficia de suport şi asistenţă gratuită în procesul de integrare în viaţa social-culturală din Republica Moldova. În acest sens, Guvernul a decis, Luni, crearea a trei centre de integrare, localizate în municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul. Acestea vor funcţiona în cadrul Biroului Migraţie şi Azi al Ministerului Afacerilor Interne. Centrele vor asigura accesul permanent al străinilor la informaţiile privind activităţile şi programele de integrare existente, precum şi vor facilita conlucrarea eficientă între autorităţile publice centrale şi cele locale. Noile structuri vor reprezenta un ghişeu unic de recepţionare a cererilor de la imigranţi şi de redirecţionare a acestora către autorităţile şi serviciile de care au nevoie. În cadrul centrelor de integrare vor fi oferite servicii de consiliere şi asistare a străinilor, inclusiv vor fi stabilite şi promovate legăturile între comunităţile şi asociaţiile de imigranţi. Conform datelor oficiale, la începutul anului 2017, pe teritoriul Republicii Moldova se aflau peste 25 mii de străini şi apatrizi, majoritatea originari din Ucraina, Federaţia Rusă, Israel, România şi Turcia..

 

O nouă lege pentru activitatea întreprinderilor de stat şi municipale

Administrarea întreprinderilor de stat şi a celor municipale va fi eficientizată, în urma aprobării de către Executiv, în cadrul şedinţei de Luni, a proiectului de Lege cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală. Documentul reglementează particularităţile fondării, funcţionării şi încetării activităţii întreprinderilor de stat şi municipale, modul de administrare a bunurilor transmise acestora, procedura de reorganizare sau dizolvare, componenţa, atribuţiile şi răspunderea organelor de conducere, tranzacţiile cu conflict de interese şi modul de dezvăluire a informaţiei de către întreprinderile vizate. Printre noutăţile proiectului se numără fixarea unui plafon de minimum 5.000 lei pentru capitalul social al întreprinderilor. De asemenea, se propune stabilirea unui regim juridic special, cu înregistrare distinctă în evidenţa contabilă, pentru bunurile publice şi cele cu destinaţie socială, astfel încît acestea să nu poată fi înstrăinate.

În ceea ce priveşte conducerea întreprinderilor de stat/municipale, vor fi extinse atribuţiile consiliului de administraţie, vor fi suplinite atribuţiile fondatorilor şi aleadministratorilor întreprinderilor de stat/municipale. În particular, fondatorul urmează să autorizeze achiziţionarea bunurilor ale căror valoare constituie peste 25% din valoarea activelor nete sau depăşeşte suma de 400 mii de lei. Totodată, au fost incluse prevederi privind dizolvarea benevolăaîntreprinderilor de stat/municipale, în condiţiile în care, în prezent, circa 320 de întreprinderi de stat nu activează şi urmează să fie lichidate. În acelaşi timp, se propune stabilirea unui termen limită de patru ani pentru reorganizarea întreprinderilor de stat/municipale în societăţi comerciale sau instituţii publice.

 

Reuniunea dialogului informal al Parteneriatului Estic

Luni, 10 Iulie, la Chişinău, a început cea de-a noua Reuniune a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic. Acest format presupune organizarea a două sesiuni distincte. Prima este Reuniunea la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor Parteneriatului Estic, care va fi găzduită de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu participarea Comisarului European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, şi a Secretarului General adjunct al Serviciului European pentru Acţiunea Externă, Jean-Christophe Belliard. Subiectul principal al discuţiilor îl va constitui pregătirea Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles (Noiembrie 2017).

A doua sesiune reprezintă Reuniunea la nivelul miniştrilor care gestionează domeniul energetic din cele şase state ale PaE, găzduită de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, la care UE va fi reprezentantă de Comisarul Johannes Hahn şi Directorul General al DG pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori, va fi dedicată eficienţei energetice.

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:26
02.02.25 - 14:37
03.02.25 - 12:51
02.02.25 - 14:32
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:55
03.02.25 - 12:52
01.02.25 - 12:21
01.02.25 - 12:28
02.02.25 - 14:40