Asaltul Israelului asupra Rafah este denunțat de către Regele Abdullah al Iordaniei

Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat, Luni, în legătură cu pericolele unei operaţiuni militare planificate de către Israel la Rafah, reiterîndu-şi apelul pentru încetarea imediată a focului, pentru a ajuta la protejarea civililor din Gaza şi a aduce ajutoare, a transmis palatul regal, potrivit Reuters.

Regele a mai spus că singura modalitate de a pune capăt conflictului vechi de decenii este găsirea unui "orizont politic" pentru palestinieni care să ducă la crearea unui stat palestinian pe teritoriul ocupat de Israel în războiul arabo-israelian din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat aprobarea planurilor militare pentru Rafah de către Cabinetul de Securitate izraelian, inclusiv evacuarea a peste un milion de civili palestinieni strămutaţi, care s-au adăpostit acolo şi a căror soartă îngrijorează puterile mondiale.

Aproape 30.000 de palestinieni au fost ucişi în război, afirmă oficiali medicali din Gaza. Raidul Hamas din 7 Octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel, care a pierdut 241 de soldaţi în luptele terestre din Gaza ce au urmat, potrivit statisticilor oficiale.
Armata iordaniană a organizat, Luni, cea mai mare operaţiune de lansare aeriană de pînă acum pentru a furniza ajutor Gazei, unde cea mai mare parte a populaţiei strămutate de 2,3 milioane de locuitori se confruntă cu niveluri de criză în ceea ce priveşte foametea, se arată într-un comunicat al Armatei.

Operaţiunea a desfăşurat patru avioane C-130, inclusiv unul aparţinînd forţelor aeriene franceze, a declarat purtătorul de cuvînt al Armatei, Mustafa Hiyari.

Ajutoarele a fost lansate în 11 locuri de-a lungul coastei Fîşiei Gaza, de la marginea nordică pînă în Sud, pentru ca civilii să le colecteze, a declarat Hiyari pentru Reuters. Lansări anterioare paraşutînd medicamente şi provizii umanitare au fost trimise la spitalele pe care Armata iordaniană le conduce în Gaza.