ASALTUL INCOMPETENTILOR ASUPRA PRIMARIEI CHISINAULUI

Fără nici un dram de expertiză, toţi se cred aleşii sorţii

Nu cred că există în Republica Moldova vreun politician care atunci cînd partidul îi propune să devină primar să refuze. Dar să refuze pur şi simplu, argumentînd că nu are capacităţi de analiză, sinteză şi prognoză, că nu poate fi un bun edil deoarece nu are experienţă, abilităţi manageriale certificate prin studii, nu cunoaşte în detaliu absolut toate neajunsurile dintr-o Primărie, nu are soluţii concrete de rezolvare a tuturor restanţelor etc. Propoziţia este lungă, dar dacă te vrei primar, trebuie să ştii toate acestea.

În Republica Moldova, oricine îşi imaginează că poate fi un primar dintre cei mai competenţi, chiar dacă pînă la a ajunge în pragul învestirii în aceste funcţii insul respectiv s-a ocupat cu afaceri total străine de chestiunile edilitare – a fost un simplu fermier, profesor, procuror, avocat, boxer-istoric, un protejat al liderului de partid sau şi-a cumpărat efectiv funcţia respectivă. Incompetenţa, fudulia, lauda de sine şi învăţămîntul precar au dat ţara de-a berbeleacul în ultimii 28 de ani! Da, Republica Moldova are şi ea un mare duşman – incompetenţa.

 

Primăria nu este o „redută”, ci o gospodărie fără stăpîn

Acum ţara a intrat în iureşul electoral pentru ocuparea funcţiilor de primari şi consilieri locali. O să mă refer, pe mai departe, la Chişinău. Inevitabil, asaltul incompetenţilor asupra Primăriei Chişinăului s-a declanşat. Aici, în Chişinău, pînă acum nu a fost ales niciodată un primar pe criterii de competenţe edilitare, ci din considerente geopolitice şi geostrategice strecurate curveşte în minţile chişinăuienilor ca fiind „o normalitate”. Permanent, s-a acreditat ideea că Chişinăul trebuie condus nu de către un gospodar, ci de un pro-român care să apere Capitala de „mîna rusească”. O imbecilitate mai mare nici că putea exista! Primăria Chişinăului nu este o „redută care trebuie cucerită”, aşa cum bîiguie unii ca Ţîcu, Chirtoacă, Munteanu ori Năstase, ci o gospodărie fără un stăpîn gospodar, o gospodărie care a avut stăpîni hoţi şi parcă făcuţi la beţie!

În ultimele lui două mandate, „pro-românul” Chirtoacă a furat alegerile cu sprijin românesc. Cîte sute de milioane a „cîştigat mafiotul politic” Mihai Ghimpu din asta, doar o Procuratură onestă ne poate preciza! Să reţinem că Primăria Chişinăului este cea mai mare avere a ţării! Acum Chirtoacă, prin aburii putorii din aer moştenite de la el, vrea să redevină primar. Probabil vrea să lase moştenire Chişinăului şi şiruri interminabile de şobolani, şoareci, gîndaci şi viermi de tot felul! Cu cît este mai rău în R. Moldova, cu atît mai aproape este unirea cu România…

 

Munteanu, candidat „unionist la kilogram”

Dar foarte puţini sînt cei care înţeleg că Primăria Chişinăului nu este o „redută geopolitică”, ci un centru edilitar de comandă a cărui unică menire este să scoată Capitala din ruine şi să decapiteze corupţia. Valeriu Munteanu, un alt „unionist la comandă sau la kilogram”, liderul unui partid hibrid cu un nume imposibil (Uniunea Salvaţi Basarabia; de cine?; care Basarabie?), rîvneşte şi el la fotoliul de primar, din proiecţia „unionistă” a lui Plahotniuc. După ce i-a spălat obelele lui Ghimpu ca să-şi facă afaceri bănoase cu pulpe şi tîrtiţe de păsări, după ce i-a făcut indirect jocurile lui Plahotniuc, acest ins crede că poate fi primar al Chişinăului. Ţinînd seamă de ceea ce oferă, prin experienţa sa Munteanu, spre comparaţie, invit cititorii să-i acceseze biografia lui Ion Ceban, candidatul socialiştilor, ca să înţeleagă corect ce oferă concret acesta chişinăuienilor din perspectiva experienţei lui prolifice în Consiliul Municipal. Experienţa lui Ion Ceban fiind dublată inclusiv de studiile sale aprofundate de administraţie publică din Franţa, Germania şi Rusia.

 

„Traseistul” demagogic Năstase

Candidatura lui Andrei Năstase se înscrie într-o serie întreagă de paradoxuri dintre care vom reţine doar cîteva mai semnificative. În situaţia în care Ceban nu va cîştiga din primul tur de scrutin, este oarecum previzibil că Năstase îi va fi contracandidat în cel de-al doilea tur al alegerilor. Atunci cînd Năstase a cîştigat Primăria la limită împotriva lui Ceban, în toată campania electorală şi mai cu seamă în cadrul dezbaterilor televizate, a recurs la strategia de cîştigare a voturilor din partea celor mulţi, care-l urau efectiv pe Plahotniuc, acuzîndu-l pe candidatul socialist că ar fi un pion al aşa-zisului „binom „Dodon-Plahotniuc”. Anume această strategie de dezinformare i-a decis victoria! Ulterior, s-a demonstrat că binomul invocat nu a existat, că a fost o născocire pentru a manipula masiv populaţia sătulă şi revoltată de dictatura lui Plahotniuc. Concret, întreaga populaţie a ţării a constatat că a fost vorba de o mare dezinformare naţională, mai cu seamă după ce s-a adeverit că rolul decisiv al eliberării ţării de sub dictatura oligarhică l-au avut Preşedintele Igor Dodon şi PSRM. Ceban a fost şi el printre cei mai vocali adversari ai oligarhiei şi, în consecinţă, a votat, în Parlament, absolut toate iniţiativele legislative de scoatere a Statului din captivitatea lui Plahotniuc. În acest context, ne întrebăm: Cu ce acuze de contracarare electorală mai poate veni Năstase împotriva lui Ceban, după ce s-a demonstrat că trecuta lui victorie electorală s-a bazat pe dezinformare şi demagogie pentru ca electoratul să nu bage de seamă că nu are absolut nici o calitate care să-l recomande drept un edil responsabil?

Pe de altă parte, Năstase continuă să fie zgomotos şi demagogic tocmai spre a nu le da răgaz alegătorilor şi susţinătorilor lui că îi minte şi îi trădează la tot pasul. Năstase a fost votat de acei oameni care au crezut în onestitatea lui de adversar al lui Plahotniuc, toţi fiind de acord că locul lui era/este în fruntea Procuraturii. Anume doar în această poziţie poate demonstra că vrea să-şi ducă lupta pînă la capăt, că astfel va răspunde aşteptărilor susţinătorilor lui din ultimii ani! Dorinţa lui de a pleca din fruntea MAI şi din postul de vicepremier pentru subalterna funcţie de primar al Chişinăului este tot o trădare a alegătorilor lui, a aşteptărilor acestora, care, justificat, îl pot suspecta de jocuri politice obscure. Şi nu doar politice! Dacă nu va cîştiga fotoliul de primar (şi chiar că nu are nici o şansă!), Năstase se va întoarce la funcţia de şef al MAI. Din realitatea acestor acţiuni „traseiste”, nu va mai avea nici un „argument moral” să-l critice pe traseistul politic Octavian Ţîcu!

 

Etc.-uri electorale

Recentul deputat „independent în cadrul ACUM” Octavian Ţîcu a primit misiune de la români ca să candideze la postul de primar cu sprijinul politic al Partidului Unităţii Naţionale (PUN). PUN care-l sprijină are dublă comandă – cea unionist-românească a lui Băsescu, care i-a păcălit în draci pe moldoveni, aşa cum a făcut-o şi cu românii, precum şi cea unionist-moldovenească a lui Plahotniuc, prin pionul Anatol Şalaru.

Halucinantă mi se pare înscrierea în această cursă şi a amicului Ivan Diacov. Spun asta pentru că mi se părea de neconceput ca ditamai fostul procuror să accepte să fie susţinut de golănia politică a lui Renato Usatîi. Ivan Diacov speră că va avea succes aşa cum l-a avut Usatîi la Bălţi, dar se înşeală amarnic. Atunci să-l văd cum îşi justifică alianţa lui politică şi electorală cu zona golăniei politice! O face încurajat de faptul că Usatîi candidează iarăşi la Bălţi pentru un crîmpei de mandat, căci la primul zăngănit de cătuşe iarăşi o să-i lase pe bălţeni cu ochii în soare. Ca o paranteză, „zeul dreptăţii” Năstase nu scoate o vorbă despre „rămăşiţele de dosare penale” ale lui Usatîi în speranţa că acesta va rupe din electoratul socialiştilor.

Despre candidatul-sfidare al PDM, Vladimir Cebotari, nu e cazul să mai vorbim, iar aceasta în contextul în care i s-a retras imunitatea de deputat pentru cauze penale.

Restul de candidaţi, fără să-i pomenesc chiar pe toţi, sînt „cavaleri ai jalnicei figuri”, oameni ai căror partide au bani de cheltuit de pomană, nicidecum să-i doneze unui spital ori azil de bătrîni. Vlad Țurcan, candidatul fantomaticului Partid Popular Românesc (PPR), este jurnalist şi fost purtător de cuvinte al lui Nicolae Timofti pentru că acesta din urmă nu şi le putea păstra la el. Lui Ruslan Codreanu, fost primar interimar pus de mafia lui Plahotniuc, rămăşiţele acesteia i-au strîns semnături de susţinere ca să se înscrie ca „independent”. Ca „schimb de noapte sau de zi” în Primărie a Silviei Radu, i-ar fi stat bine lîngă ea, în staff! Păcat că „unionistul” John Onoje din Sierra Leone a emigrat în Belgia de circa un an! Dacă ar fi candidat şi el, îi bătea bine la scor.

Nu are rost să mai continui cu lista celorlalţi candidaţi, dar risc să fac o prognoză: Primăria va fi cîştigată, cel mult în turul doi, de către Ivan Ceban, la o mai mare distanţă de Năstase decît a avut-o acesta în faţa socialistului la precedentele alegeri!

Mihai CONŢIU