ASA DE BINE PLATESTE USATII MASS-MEDIA MAI ZGOMOTOASA?

Toți au tăcut la dezvăluirile credibile ale lui Cavcaliuc

Cunoscînd destul de bine nivelul cert de la care Renato Usatîi primea și i se mai furnizează încă informații inaccesibile publicului, inclusiv, în mod normal, unor personaje ca el, cunoscînd la fel de bine ”valoarea de competiție” a acestor informații, de mai multe ori, am scris și argumentat logic că sursele lui au acces informativ la cel mai înalt nivel din SIS, MAI, Procuratură, Administrația Penitenciarelor etc. Totodată, nu am exclus că lui Usatîi îi mai pot furniza informații directe, contra cost, ofițeri activi care operează o misiune ori un caz, înainte chiar de a le oferi superiorilor din instituțiile în care lucrează. De asemenea, la banii pe care îi are, este logic ca unul de teapa lui să-și plătească un serviciu informativ paralel, unul constituit din ofițeri profesioniști ieșiți la pensie.

Tocmai la acest subiect, doar că mai extins, pe 23 iunie, Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE, fost șef-adjunct al IGP, s-a referit, într-un briefing de presă. Aici este vorba despre valoarea efectiv reală a informațiilor oferite, nu despre ”calitatea personajului Cavcaliuc”, care, în funcție publică fiind, i-a fost scutier credincios lui Plahotniuc, care are averi și venituri lunare amețitoare și ilogice în raport cu legalitatea și realitatea. Trebuie să ai ”sămînță de Usatîi” ca să ai astfel de venituri la vîrsta pe care o are el, dar și în contextul în care a lucrat exclusiv la Stat. Cu toate acestea, informațiile lui despre Usatîi sunt veridice!

Astfel, Cavcaliuc, vorbește despre o grupare criminală din jurul lui Usatîi, despre delapidări bugetare de zeci de milioane, dar, mai ales, despre faptul că primarul din Bălți are o structură proprie de filaj. Cavcaliuc a spus că ”Usatîi a comandat filarea mai multor funcționari și demnitari, începînd cu președintele Curții de Apel, a continuat cu lideri de partid, angajați CEC și chiar unul dintre conducătorii SIS. Toate materialele obținute Usatîi le-ar folosi pentru a șantaja sau pentru a deține dovezi compromițătoare la o anumită etapă”.

Păi miră pe cineva? Doar este destul de evident că așa este, numai că noi suntem siguri că cei filați sunt cu mult mai mulți decît cei pomeniți de către Cavcaliuc!

Cavcalic a mai spus că ”Usatîi ar lucra la comanda și în interesul altor State”. A mai adăugat că ”atunci cînd edilul de Bălți spunea că merge în Dubai pentru a se vaccina, de fapt avea întîlniri conspirative cu un funcționar de rang înalt al serviciilor secrete ale altui stat. Acolo ar fi primit indicații ce trebuie să facă, cum să acționeze, pe cine să documenteze și cui să întindă capcane”. Ca ”temă de meditație inutilă”, Cavcaliuc oferă, insinuant, două numere de telefon, iar asta a demonstrat că nu-i capabil să opereze, mediatic, ca un colonel autentic. Ei, și ce? Unul e cu număr de Germania și unul cu număr de Spania, dar asta nu implică ”greutățile informative” pe care Cavcaliuc vrea să le sugereze. E o rutină, o practică asupra cărei nu insistăm inutil.

Totodată, Cavcaliuc ”își ridică informația la nivel de State”. A fi informatorul unor servicii secrete străine nu înseamnă musai că ești și în serviciul Statelor respective, cazul lui Usatîi. Fără s-o spună, Cavcaliuc sugerează că Usatîi ar fi informator al serviciilor secrete române, al celor rusești și chiar al celor germane. Ceea ce nu poate spune Cavcaliuc este faptul că unul ca Usatîi, la nivelul său banditesc, nu poate fi agent serios și de încredere al adevăratelor servicii secrete românești, ci doar un informator din lumea interlopă internațională, căruia i se mai fac anumite, să le zicem, concesii, ale unor structuri secrete românești încremenite în proiecte ceaușiste profitabile vechi de 30 de ani.

Nu-i greu de intuit că ofițerii români care l-au racolat sunt și cei de extracție ceaușistă care operează Dosarul Basarabia, așa cum am tot scris. Nici performantele servicii secrete rusești nu-și pot permite amatorisme, să interacționeze cu un interlop expirat ca Usatîi, chiar dacă e unul descurcăreț și volubil, intrat și marginal în politică printr-o ofensivă atractivă pentru unii moldoveni. Pentru toți, iar aici mă refer și la ” securiștii marginali, dar agresivi”, la cei care nu reprezintă Statul, Usatîi este un golan isteț, bun de utilizat în dezinformări și destabilizări politice de moment. Pentru un Stat ca Republica Moldova, însă, Usatîi e un pericol, un șarpe căruia trebuie să i se extragă veninul cu care îi otrăvește pe moldoveni. Nimeni nu-i va plînge de milă pentru marginalizare.

Este o practică a unor servicii secrete străine ca întîlnirile cu un informator din altă Țară să aibă loc într-o Țară terță. Excentric și plin de bani fiind, era firesc, pentru a nu se da de bănuit, ca, să zicem, coordonatorul român al lui Usatîi să-l fi chemat în Dubai. ”E bogat, are bani, cum unul ca el să nu se ducă în Dubai?”

Cavcaliuc spune că în mod intenționat nu și-a declarat apartamentul din București (băi, nene, dar l-a umplut bine de bani Plahotniuc pe colonelul acesta, rezervist acum!), iar asta, spune el, ”pentru a-l deconspira pe Usatîi și relațiile sale cu serviciile secrete ale altor State”. Care State, Cavcaliuc? Nu-i clar că e vorba nu de State, ci de un agent din România?

În concluzie, informațiile lui Cavcaliuc despre Usatîi sunt o bombă mediatică, una care i-a închis gura lui Usatîi în zilele care au urmat, o bombă la care măcar SIS și Procuratura ar fi trebuit să reacționeze în regim de urgență! Pentru așa ceva, omul trebuia arestat preventiv sub acuzația de crime grave împotriva Statului și instituțiilor sale fundamentale! Nu doar SIS, Procuratura și Președinția au tăcut, ci și absolut toate instituțiile mass-media care o sprijină pe Maia Sandu. O complicitate absolută!

Cînd Usatîi l-a acuzat pe Cavcaliuc că nu și-a declarat un apartament la București, toată mass-media l-a preluat cu voluptate. Cînd Cavcaliuc a demonstrat că asta a fost o momeală și l-a deconspirat pe Usatîi – tăcere totală! Oare cît o fi costat această tăcere? De, Usatîi e generos, se mai sugerează și o conexiune românească, Sandu poate că o să mai aibă nevoie de el…! Doar Usatîi și Sandu vor desființarea actualelor structuri de forță și de Justiție și reînființarea altora sub comanda lor…! Sandu și-a creat una suspectă și la margine de lege, cu Decret prezidențial, Usatîi are una ilegală, dar dispusă la fuziuni cu Sandu… Avem dreptate Tv8, Jurnal Tv, Pro Tv Chișinău, nu Pro Tv România, și voi, restul? De partea Anticorupției din MD fiind, ce-ar fi să umblăm un pic și pe la marile averi nejustificate ale unor jurnaliști?

Mihai CONȚIU