ARTIFICIALITATEA POLITICA SI CINISMUL MAIEI SANDU

Constatare de fost ministru AL EDUCAȚIEI: ”Este probleme în societate!”

Despre ipocrizia și cinismul Maiei Sandu încep deja să fie deranjați, revoltați tot mai mulți moldoveni. Revin asupra subiectului și pentru unele poziții pe care și le-a exprimat la emisiunea Puterea a Patra din 30 Iulie a postului N4. Am convingerea că Vlad Filat ar putea spune multe adevăruri ascunse, neplăcute ori chiar nimicitoare despre Sandu, dar asta în condițiile în care nu ar simți că se auto-incriminează cu ceva. Două similitudini: 1. Mihai Poalelungi a părăsit funcția de judecător la CEDO, unde primea un salariu lunar de circa 17 mii de euro, în favoarea postului de președinte al Curții Supreme de Justiție ca să ”slujească Justiția lui Plahotniuc”. 2. Maia Sandu a renunțat la postul de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, SUA, de unde, potrivit propriei declarații de avere din 2012, a încasat 70 de mii de dolari în ultimele 7 luni, pentru a deveni ministru al Educației cu un ”salariu moldovenesc”, penibil de mic în raport cu cel din SUA. Toate acestea ne determină să credem că cei doi au acceptat părăsirea unor posturi internaționale respectabile, în schimbul funcțiilor din Țară, în condițiile în care probabil li s-a garantat că acasă vor primi mai mulți bani decît încasau la posturile părăsite, ce-i drept că nu la vedere, adică neimpozitabili.

Este probleme în societate!”, a declarat Maia Sandu la emisiunea amintită, ca un ”veritabil” ministru al Educației ce a fost. În realitate, multe dintre problemele care ”este în societate” constă în aceea că chiar Sandu ESTE deja o problemă în societate, iar aici ne referim la ”omul politic” care este dominat de frustrări identificabile psihanalitic. Este cert că și aceste frustrări au fost un argument în alegerea ei de către ”unii parteneri externi” spre a o desemna lider al Opoziției și candidat la Președinție. Astfel de oameni sînt cel mai ușor de manipulat și controlat, dîndu-li-se convingerea că ideile politice pe care le promovează le și aparțin, nu că le-au fost inoculate cu știință din exteriorul lor.

Ca să înțelegem mai bine artificialitatea ei politică și cinismul pe care și l-a dezvoltat constant, este util să-i urmărim ”evoluția ei plină de succese”.

 

”Chipul onest” al adversarei parvenite a lui Dodon

În condițiile social-politice ale anului 1994, imediat după ce a absolvit Academia de Studii Economice, Maia Sandu a fost angajată la Ministerul Economiei în funcția de specialist principal în Secția cooperare cu Uniunea Europeană și Țările bazinului Mării Negre, Departamentul relații economice externe. În condițiile date, să înțelegem că Sandu a fost un geniu dacă a fost angajată cu rapiditate într-o funcție atît de mare? Cîți absolvenți de facultate au șansa unei astfel de angajări imediat după terminarea studiilor? Gurile rele spun că a avut proptele puternice în anturajul lui Petru Lucinschi. Oare cine i-o fi recomandat-o lui Filat? Ca să nu ocupăm prea mult spațiu, notăm doar că Sandu a tot ocupat funcții bugetare importante, inclusiv în perioada guvernării comuniste. ”Prin propriile-i forțe și competențe”, Sandu și-a făurit ”o experiență apreciabilă”, creîndu-și astfel și un CV agreabil în Occident.

În perioada 2009−2010, Maia Sandu a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obţinînd titlul de Master în administraţie publică. Costul unui an de studiu este de aproape 60 de mii de dolari. Și-a plătit ea studiile, a fost sponsorizată de cineva sau cei de la Harvard, identificîndu-i ”genialitatea”, i-au oferit o bursă și au scutit-o de absolut toate cheltuielile aferente?

 

Vrea să se răzbune pe Dodon și Greceanîi pentru că i-au fost șefi îngăduitori și ea o subalternă docilă?

Ne amintim cu toții cum în campania electorală și alegerile prezidențiale din 2016, în raport cu contracandidatul Igor Dodon, Maia Sandu se comporta de parcă nu s-ar fi născut și crescut în modestul sat Risipeni din raionul Fălești, ci în Palatul Buckingham. Comportament de parvenit despre care poporul zice că e de neam prost! În toată lumea civilizată, contracandidații politici, chiar dacă se atacă programatic, ideologic în campaniile electorale, nu manifestă dispreț tîmp față de contracandidați și își dau mîna și se felicită reciproc după victoria unuia dintre ei. Sandu, însă, se pare că nu a deprins nici măcar regulile de politețe din WC-urile de băieți de la Harvard.

Sandu, față de Dodon, a avut o scurtă perioadă de respiro cînd, cu emoție, a aflat că acesta și socialiștii nu aveau de gînd să pactizeze cu Plahotniuc, precum și în perioada cînd i-a oferit conducerea Guvernului. Pentru scurt timp, a redevenit, iarăși, subalterna lui Dodon și a Zinaidei Greceanîi, de pe vremea cînd era la Ministerul Economiei. Constatînd cît de greu e să prezidezi un Guvern, gîndindu-se că astfel își crește șansele electorale pentru prezidențiale, iarăși, Sandu, prin măsuri abuzive, ilegale și-a provocat demiterea propriului Guvern.

De atunci, i s-a urcat la cap că e un campion absolut al dreptății și cinstei. Inamicul ei principal e Dodon și, în general, cam toți cei care nu-i recunosc statutul de lider suprem al modernizării și prosperității Țării. În acest context ”uită” cu ipocrizie cît îi datorează lui Filat, că a făcut parte, împreună cu Andrian Candu, din același Guvern în care a votat pentru acordarea garanțiilor de Stat pentru BNM și pentru concesionarea aeroportului, ”uită” că a votat pentru alegerea lui Candu în funcția de președinte al Parlamentului, dar și că a ajuns ministru al Educației inclusiv cu votul lui Plahotniuc.

 

Ca virtual Președinte, vrea puteri cu mult mai sporite decît le are actualul Președinte

În timpul emisiunii amintite la începutul acestui articol, Sandu a fost întrebată și despre măsurile pe care le-ar lua dacă o să ajungă Președinte al Țării. La felul cum răspundea, auzeam, vedeam și simțeam că ea deja se vede Președinte. A declarat că e cea mai credibilă în Vest, că are cele mai multe aprecieri la nivelul UE și că e singura care face ceva bun pentru Țară. Din start, s-a năpusti asupra procurorului general, avertizîndu-l că îl va scoate din funcție, ca și cum asta ar fi o prerogativă prezidențială. Din tot ceea ce a înșiruit că are de gînd să realizeze ca ”viitor Președinte”, oricine a înțeles că își dorește puteri prezidențiale de tip dictatorial, însutit mai multe decît are actualul Președinte.

Sandu încearcă Președinția cu degetul, la fel cum a încercat și postul de premier! Înaintea dezbaterii moțiunii de cenzură a Guvernului în Parlament, Maia Sandu ”a dat o fugă” și la București, unde s-a întîlnit cu premierul român Ludovic Orban. Despre vizitele ei la Bruxelles și cea de la București spune că, în cadrul lor, a vorbit despre multiple proiecte și perspective de colaborare a Republicii Moldova cu UE și România. În ce calitate, cu ce fel de împuterniciri și realizarea lor de perspectivă, căci nu e factor oficial decizional? I-a promis cineva din exterior Președinția Țării și ea este deja Președintele din umbră?

Auziți trăsnaie! Întrebată fiind de ce nu a susținut o conferință de presă, ca și Andrei Năstase, după revenirea de la București, Sandu a spus că nu a fost timp și pentru că ”a venit moțiunea peste noi”. Auziți drăcie: moțiunea de cenzură a Guvernului a venit așa, din senin, pe capul ei, de parcă nu tocmai ea a fost cea care, deliberat, a făcut să fie posibilă!

Cei care nu o analizează obiectiv, iar aici, în general, mă refer la oamenii simpli și neinformați, pot fi seduși de aparenta ei fragilitate fizică, de iluzia că ”o mînă” de om e atît de curajoasă încît se poate lupta cu oricine. În realitate, însă, avem de-a face cu cinismul și ipocrizia nemăsurată a unei persoane frustrate, parvenite și căreia i s-a inoculat ideea că este un lider al ”certitudinilor, adevărului și speranței”. Analizîndu-i fie și în fugă profilul psihologic și social, ținînd seamă, în mod special, și de anumite categorii politice de sprijin pentru ea din Occident, ajungem la convingerea îngrijorătoare că Maia Sandu, în calitate de candidat la Președinție, este reprezentanta activă a Corectitudinii Politice occidentale în Republica Moldova. Corectitudinea Politică pe care Sandu deja o reprezintă a început deja o luptă înverșunată, presărată cu victorii notabile și revoltătoare, împotriva civilizației umane, a creștinismului și tradițiilor acestuia, împotriva familiei tradiționale.

Promotorii proeuropeni ai Corectitudinii Politice vor să înfrîngă definitiv ”reduta ortodoxă” și din această Țară, să permită oficializarea căsătoriilor între persoanele de același sex, dreptul lor de a înfia copii, să fie interzise apelativele de ”tată” și ”mamă” în favoarea celor de ”Părinte 1” și ”Părinte 2”, să ne instituționalizeze copiii de mici și să-i convingă că pot, prin intervenții medicale, să-și aleagă alt sex, să-l interzică pe Moș Crăciun, să ne oblige să admitem că Iisus era ambigen și că Fecioara Maria a fost lesbiană. Amintiți-vă că Maia Sandu este o susținătoare activă a marșurilor homosexualilor și lesbienelor!

În final, amintesc faptul că, iarăși, Maia Sandu a făcut apel public la cotizații bănești din partea moldovenilor. Chipurile, ea și PAS sînt săraci. Este o diversiune teribilă! În campania electorală, Maia Sandu va avea subvenții bănești atît de mari la care Președintele Dodon nici nu visează. De finanțarea campaniei electorale a Maiei Sandu vor avea grijă ONG-urile incontrolabile și, mai ales, neomarxiștii din umbră care conduc aplicarea Corectitudinii Politice în Republica Moldova mai presus decît Constituția! Acestea sînt motivele pentru care ”finanțatorii și consilierii externi” au avut și au nevoie de un candidat dominat de frustrări!

Mihai CONŢIU

Nistor Grigore 04.08.2020 - 15:40

Rușine să-ți fie Conțiule!