Armata ucraineană se confruntă cu lupte violente pe malul stîng al Niprului

Armata ucraineană a semnalat, Vineri, că sunt în desfăşurare ''lupte violente'' pe malul stîng al fluviului Nipru, în partea din provincia Herson controlată de trupele ruse, unde trupele ucrainene ar fi reuşit, conform Kievului, să stabilească mai multe capete de pod peste fluviu, Ministerul rus al Apărării făcînd referire la confruntări în acel sector al frontului şi susţinînd de că le-ar provoca pierderi grele trupelor ucrainene care încearcă să treacă Niprul, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

"Lupte violente continuă în această zonă, unde forţele ruse încearcă să le disloce pe cele ucrainene”, a menţionat, pe reţelele de socializare, Statul Major ucrainean. Acesta a revendicat, mai devreme, cucerirea mai multor poziţii în provincia Herson, pe malul stîng al Niprului, ceea ce ar fi un prim succes operaţional al Armatei ucrainene, după contraofensiva dezamăgitoare desfăşurată lunile trecute în provinciile Doneţk şi Zaporojie, în Sud-Est.

"Unităţi ucrainene au reuşit să-i alunge pe ruşi de pe poziţiile lor pe malul stîng al fluviului", se arată în comunicarea Statului Major ucrainean, care adaugă că trupele sale se lovesc "de o linie de fortificaţii destul de importantă" şi "de o puternică rezistenţă a inamicului", pe care trupele ucrainene urmăresc să-l "împingă cît mai departe de fluviu". Misiunea trupelor ucrainene care au trecut Niprul este de a "desfăşura manevre de diversiune, sabotaj, raiduri şi operaţiuni de recunoaştere", mai afirmă Statul Major de la Kiev.

În acest timp, a intervenit şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu un mesaj laudativ pentru trupele sale, însoţit de fotografii, despre care spune că au fost făcute de soldaţii care au trecut pe malul stîng al Niprului. Fotografiile arată bărci rapide traversînd fluviul şi tranşee săpate de unităţile care au creat capete de pod.

"Malul stîng al regiunii Herson. Soldaţii noştri. Mulţumim pentru forţa şi înaintările voastre!", a scris Zelenski în acel mesaj, postat pe Telegram.

Bloggerii militari, atît ruşi cît, şi ucraineni, semnalaseră deja, înaintea declaraţiilor oficiale, că trupele ucrainene au creat, încă din Octombrie, un cap de pod peste Nipru, în satul Krinki.

Un responsabil pro-rus din partea ocupată a provinciei Herson a admis, săptămîna aceasta, că grupări alcătuite din zeci sau sute de soldaţi ucraineni deţin poziţii pe malul stîng al Niprului, în special în satul Krinki, susţinînd însă că trupele ruse le-ar fi oprit înaintarea şi le-ar fi provocat pierderi grele.

Potrivit acelui responsabil pro-rus, Vladimir Saldo, trupele ucrainene acţionează acolo în grupuri mici distribuite pe o linie de circa 20 de kilometri între un pod feroviar peste Nipru şi satul Krinki, iar trupele ruse au dezlănţuit "iadul" asupra lor, atacîndu-le cu tot armamentul greu din dotare, artilerie, rachete, bombe, sisteme termobarice, drone etc.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării nu a menţionat, în comunicarea sa, despre evoluţia frontului nimic cu privire la poziţiile pe care le-au ocupat peste Nipru trupele ucrainene, susţinînd în schimb că le-ar fi provocat acestora pierderi grele.

"În sectorul Herson, pe malul drept al Niprului (controlat de ucraineni) şi în timpul unei tentative de debarcare pe o insulă, adversarul a pierdut peste 460 de soldaţi, ucişi sau răniţi, două tancuri şi 17 vehicule", menţionează Ministerul rus al Apărării, în raportul său public cu privire la conflictul din Ucraina ce acoperă perioada 11-17 Noiembrie.
Şi Statul Major ucrainean susţine că "ocupanţii ruşi au suferit pierderi importante de personal şi echipament militar", menţionînd peste 1.200 de soldaţi ruşi morţi şi peste 2.200 răniţi, plus 24 de tancuri distruse.

Fluviul Nipru separă în două părţi provincia ucraineană Herson. Armata rusă a reuşit încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, declanşate în Februarie 2022, să ocupe atît partea de Sud, cît şi o porţiune din partea de Nord, cea de peste Nipru, unde se află şi capitala omonimă a provinciei. În Noiembrie 2022, aflată sub ameninţarea unei ofensive ucrainene, Armata rusă s-a retras din partea de Nord a provinciei Herson dincolo de Nipru, stabilindu-şi de atunci defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu. (AGERPRES)

01.12.23 - 00:37
01.12.23 - 00:45
01.12.23 - 00:40
01.12.23 - 00:42
01.12.23 - 00:43
01.12.23 - 17:13
01.12.23 - 17:12
01.12.23 - 17:12
02.12.23 - 00:43
02.12.23 - 01:02
02.12.23 - 00:52
02.12.23 - 01:00
02.12.23 - 00:56
02.12.23 - 00:58