Armata Nord-coreeană a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune

Coreea de Nord a lansat, Marţi, o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, a anunţat Armata Sud-coreeană, cea mai recentă lansare dintr-o serie de teste de arme interzise efectuate de Phenian în acest an, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Armata Sud-coreeană "a detectat, în jurul orei 06:53 locale (21:53 GMT), ceea ce se presupune a fi o rachetă balistică cu rază intermediară trasă din zona capitalei Phenian spre Marea de Est", sau Marea Japoniei, a precizat Statul Major Interarme Sud-coreean (JCS).

"Am consolidat supravegherea şi am împărtăşit informaţii relevante cu Statele Unite şi Japonia", a adăugat JCS.

Acesta este cel de-al treilea test cu rachetă balistică de la începutul anului efectuat de Phenian, după cel al unei rachete cu combustibil solid, supravegheat de liderul Nord-coreean Kim Jong Un, în Martie, şi cel al unei rachete dotate cu un focos hipersonic manevrabil, lansat în Ianuarie.

Tokyo a confirmat lansarea rachetei, iar Gărzile de coastă au cerut navelor să fie vigilente şi să raporteze orice obiect căzut, fără să se apropie de el.

Postul public japonez NHK, citînd surse guvernamentale, a anunţat că racheta "pare să fi căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei".

Premierul nipon, Fumio Kishida, le-a declarat Marţi jurnaliştilor că Phenianul "a lansat rachete balistice de mai multe ori" în acest an, adăugînd că aceasta este o ameninţare la adresa securităţii regionale şi este "absolut inacceptabil".

Lansarea de Marţi are loc la mai puţin de două săptămîni după ce presa oficială Nord-coreeană a informat că Kim Jong Un a supravegheat un test reuşit al unui motor cu combustibil solid pentru ”un nou tip de rachetă hipersonică cu rază intermediară de acţiune”.