ARESTATI, ARESTATI, DAR DE CE NU PE TOTI?

Interminabila nomenclatură a bandiților politici

Autor: Mihai CONȚIU

În ziua de 4 Februarie, la cinci foști deputați li s-au pus ”brățări” la mîini, fiind învinuiți de îmbogățire ilicită, și au fost ”cazați” în arest. Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu au fost arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov pentru 20 de zile. După cum bine știți, acești deputați sunt doar cîțiva din întreaga turmă de deputați foști comuniști și PLDM-iști care s-au vîndut lui Plahotniuc, ca niște veritabile tîrfe politice de lux. Nu doar noi, ci și o mulțime de observatori se miră de ce au fost arestați doar aceștia cinci din întreaga turmă. Se creează, astfel, convingerea că Justiția se aplică selectiv, în funcție de interesele și conexiunile actualilor guvernanți cu o parte dintre cei din turma amintită.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, s-a declarat satisfăcut și cooperant în privința cercetării celor amintiți, dar de ce nu este revoltat că și ceilalți foști deputați comuniști nu au fost ”împachetați”? Oare, în privința lor, nu are suficiente ”argumente cooperante” cu anchetatorii?

O altă chestiune discutabilă ține de aspectele procedurale ale arestărilor pomenite, care deja au devenit o ”normă nescrisă” pentru actualii guvernanți. Vorbim despre proceduri, nu despre faptul că cei reținuți n-ar fi vinovați. Nu există absolut nici o îndoială privitoare la vinovăția lor penală. Ni se lasă impresia că Justiția, recurgînd la astfel de proceduri de reținere cu parfum de abuz, le lasă parcă o portiță de scăpare, o șansă ca să cîștige, inclusiv la CEDO, din cauză că au fost supuși unor norme procedurale ilegale.

Pe de altă parte, dacă e să ne referim strict la atitudinile sfidătoare, de atotputernici și parcă nemuritori ale celor cinci arestați de pe vremea cînd se știau protejați de către Plahotniuc și Justiția lui (inițial de către Voronin), parcă-ți vine s-o dai în mă-sa de Justiție europeană, să-i legi de un stîlp în piața publică și să le atîrni de gît o tăbliță cu toate hoțiile și nemerniciile pe care le-au făcut, ca să-i scuipe toți trecătorii.

Unii poate că-și amintesc cum Violeta Ivanov, de exemplu, prin 2013, cînd era protejată de către Voronin în PCRM, declara, într-un interviu, ce gusturi pretențioase are la bijuterii, încălțăminte, îmbrăcăminte, genți etc. ”Stilata” Ivanov spunea atunci că preferă să facă cumpărături la Geneva și Paris, că îi plac pantofii Loriblu, îmbrăcămintea Calvin Clein, Tahari, rochii ”simple, elegante” de la designerul Annie Claire, genți din Elveția, bijuterii de la designerul italian Roberto Bravo, că are cîte un colier pentru fiecare haină, că îi plac cosmeticele Lancome etc. Că doar așa a fost stilată ea de mică prin saloanele aristocratice din Grinăuți, Ocnița! De parcă nu s-a născut cu WC-ul în fundul curții! Avînd toate astea, vă dați seama cît de ”scump” a cumpărat-o Plahotniuc? Doar, ”biata de ea”, mai are două odrasle care-o moștenesc, iar o fată de-a ei, în urmă cu mai mulți ani, și-a făcut public poze într-un lux demn de mamă-sa. De mașini și alte proprietăți nici nu mai vorbim!

Adevărata problemă a Republicii Moldova tocmai astfel de oameni o reprezintă, iar asta pentru că ei sunt exponenții unui SISTEM care va mai rezista încă vreo 50 de ani. Este vorba despre un SISTEM preluat și perfecționat permanent de către absolut toate guvernările care se succed. ”Snobii politici” de tip rural cu ”datorii educaționale” față de fosta URSS, ca cei cinci arestați, sunt înlocuiți de alți snobi politici, dar care defilează cu diplome universitare occidentale. În fond, toți sunt de aceeași ”extracție imorală”, iar asta pentru că toți fură Țara. Unii, ăia vechi, mai brutali și la vedere, alții, ăștia noi, cu un discurs mai ”învățat” și ”acoperit credibil” de ”creditul educațional occidental”, chiar dacă toți sunt o apă și-un pămînt. Diferența dintre ”foștii” și ”ăștia noi” constă în aceea că ultimii au sprijin occidental și jefuiesc moldoveanul cu drapelul integrării europene. Observați, însă, că indiferent de context, moldoveanul simplu este jupuit din greu și manipulat permanent ”în pas cu moda politică a furăciunilor”!

Nu spunem că nu este o urgență pedepsirea penală a tuturor celor cumpărați de către Plahotniuc! Ne mirăm doar că vine cu întîrziere și doar pentru cîțiva! Observați însă că aceste ”spectacole ale luptei anticorupție” au parcă menirea de a fi ”pensionate” dosarele privitoare la furtul miliardului, înstrăinarea aeroportului, chiar și enigmatica vînătoare ilegală din Pădurea Domnească, soldată cu vînătoarea ucigașă a unui om? Experiența ne spune că vor exista permanent politicieni puternici conjunctural care vor face totul posibil ca și furtul miliardului să se transforme într-o legendă uitată ca și ”răpirea lui Cubreacov”, dacă vă mai amintiți!