APCE propune infiintarea unui Tribunal Penal International care sa-l judece pe Putin pentru crime de razboi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție prin care solicită statelor membre și observatorilor să înființeze un Tribunal Penal Internațional cu puterea de a investiga și urmări în Justiție politicienii și soldații ruși care ar fi comis crime de război în Ucraina, informează mediafax.

Conform CNN, APCE a precizat Joi, într-o declarație, că a adoptat în unanimitate o rezoluție pentru „înființarea urgentă a unui Tribunal Penal Internațional ad-hoc, cu mandat de investigare și urmărire penală a agresiunilor presupuse a fi fost comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse”.

Adunarea este formată din 324 de parlamentari din Parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. Consiliul Europei – care nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene – este principala organizație pentru drepturile omului de pe continent.

„Adunarea este îngrozită de rapoartele privind utilizarea violului și a torturii ca arme de război”, a adăugat organizația.

APCE propune ca Tribunalul să fie înființat la Strasbourg, eventual în cooperare cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.