Antony Blinken a anunțat că Statele NATO deja au început transferul de avioane F-16 către Ucraina

Statele membre ale NATO au început transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, pentru a întări apărarea acestei ţări în faţa Rusiei, a anunţat secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP."Sunt bucuros să anunţ că, în momentul cînd vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs, dinspre Danemarca şi Ţările de Jos", a afirmat Blinken în marja summitului NATO de la Washington.

"Aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean Vara aceasta, pentru a garanta că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse", a precizat el, în cadrul unui forum de discuţii.

Într-un comunicat, Casa Albă a anunţat că Belgia şi Norvegia s-au angajat să furnizeze alte avioane în cadrul unei coaliţii de ţări care furnizează aceste aparate Ucrainei.
Kievul speră că aceste avioane de luptă de fabricaţie americană vor ajuta Ucraina să-şi protejeze mai bine soldaţii şi oraşele în faţa bombardamentelor ruse zilnice.

Ucraina a început să solicite avioane F-16 la scurt timp de la declanşarea invaziei ruse, în Februarie 2022, iar piloţii şi mecanicii ucraineni sunt instruiţi de cîteva luni în state NATO, printre care SUA, pentru folosirea acestor aeronave.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au angajat să furnizeze astfel de aparate, lăudate pentru precizia, viteza şi autonomia lor.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei Veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unui discurs susţinut la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană. Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a subliniat Zelenski.

Însă ţările occidentale au promis mai puţin de 100 de astfel de aparate.

În ceea ce priveşte Rusia, ea a avertizat că forţele sale vor ţinti toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, expediate Ucrainei.

Şeful diplomaţiei americane a mai declarat că livrarea acestor avioane ar trebui "să-l pună pe gînduri" pe preşedintele rus Vladimir Putin "cu privire la faptul că el nu va supravieţui Ucrainei, că el nu ne va supravieţui şi că, dacă el va persista, pagubele ce vor continua să fie cauzate Rusiei şi intereselor sale nu vor face decît să se agraveze".