ANGIOGRAF INSTALAT LA SPITALUL CLINIC REPUBLICAN

Persoanele care suferă de afecţiuni vasculare, tromboze sau malformaţii arterio-venoase, vor fi diagnosticate şi tratate la Spitalul Clinic Republican din capitală, unde a fost recent instalat un  angiograf –  utilaj medical de ultimă generaţie.

Solicitat de IPN, directorul instituţiei, Sergiu Popa, a menţionat că este unul din cele mai performante aparate de stocare a informaţiei (rezultatele investigaţiilor) pe CD şi/sau film radiologic. Rezultatele vor putea fi analizate atît de medicul specialist în angiografie, cît şi de medicul curant. Costul utilajului este de 1,6 milioane de euro, iar specialiştii care vor lucra cu el au fost instruiţi în mai multe instituţii medicale din străinătate. Angiograful oferă posibilitatea efectuării investigaţiilor la nivel vascular cu intervenţii minore. Prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Scopul principal îl constituie intervenţiile chirurgicale endovasculare în diferite arii vasculare: creier, cord, vase periferice, vase renale şi mezenterice.
Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate în mod programat şi de urgenţă. Lista de aşteptare pentru procedurile planificate se va întocmi în dependenţă de cerere, iar în caz de urgenţe persoanele bolnave vor fi deservite la adresare. Sursa de plată a intervenţiilor angiografice pentru persoanele asigurate este Compania Naţională de Asigurare în Medicină, sînt şi alte asigurări medicale facultative. Persoanele care nu deţin poliţă de asigurare medicală vor achita intervenţia din surse proprii.