ANDREI SPINU: PRETUL MEDIU DE ACHIZITIE A ENERGIEI ELECTRICE ESTE 180 DE EURO
Republica Moldova achită acum un preț de trei ori mai mare pentru energie electrică decît prețul achitat anterior Centralei de la Cuciurgan. Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut că prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România este de 180 de euro pentru un MW/h. Potrivit oficialului, prețul mare de achiziție ar putea determina o nouă majorare a tarifului la energie electrică, însă o claritate în acest sens va exista abia la sfîrșitul lunii noiembrie, notează IPN.
Vicepremierul Andrei Spînu spune că riscul ca ANRE să ajusteze din nou tariful la energie electrică nu poate fi exclus. O claritate în acest sens va exista la sfîrșitul lunii, în condițiile în care acum Republica Moldova importă din România energie electrică de trei ori mai scumpă decît energia procurată de la Cuciurgan.
„Avem două contracte bilaterale la preț de 90 de euro, unul de 50 MW și unul de 35 MW. Asta înseamnă cam vreo 10-12% din consum. 90 de euro este prețul plafonat pentru consumatorul din România. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 la 300 de euro pentru un MW. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață prețul mediu ar fi 180 de euro. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam pînă la 1 noiembrie, acum e de 3 ori mai mare”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
La începutul lunii, ANRE a majorat tarifele la energie electrică. Pentru Premier Energy tariful este acum de 4,77 lei, în creștere cu 1,62 lei. Andrei Spînu dă asigurări că toate tranzacțiile de procurare a energiei electrice din România sînt transparente, iar dacă va fi necesară o nouă majorare a tarifului cetățenii vor fi anunțați în prealabil.
„Tot curentul, în afară de cel de avarie, se achită în avans. Procurările se fac de pe bursă și reprezintă cel mai transparent mod de a cumpăra energie electrică. Se fac ofertele, banii sînt blocați pe contul sucursalei Energocom din România. Imediat ce se încheie tranzacția, banii sînt luați de pe cont. Unica factură pe care n-o știm este energia de avarie, care este cea mai scumpă, dar cantitatea este mai mică. Tranzacția este între Moldelectrica și Transelectrica, cînd Moldelectrica va primi factura, vom ști exact la ce oră ne-a fost oferită energia, la ce preț. Noi vom face datele publice. Vom ști mai exact dacă este nevoie de ajustări suplimentare de tarif la finalul lunii noiembrie”, a spus Andrei Spînu.
Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că pentru astăzi Republica Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%. Prin intermediul Energocom autoritățile importă peste 80% din necesarul de electricitate din România.
Sursa: IPN