ANDREI SPINU: MOLDOVAGAZ NU A GASIT O SOLUTIE COMERCIALA PENTRU DATORIA FATA DE GAZPROM

Moldovagaz nu găsit pînă acum o soluție comercială pentru a stinge datoria curentă față de Gazprom. În acest sens, Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării. O spune vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, potrivit căruia, după aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, Moldovagaz este obligată să achite integral pentru consumul de gaz de la Gazprom, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Andrei Spînu a precizat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat demersul Moldovagaz referitor la situația creată, iar luni, 22 noiembrie, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie.

După ședința Consiliului de Observatori, Moldovagaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. Actualmente, această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 de dolari pe mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Potrivit lui Andrei Spînu, aceste sume urmau să fie achitate pînă la data de 20 noiembrie, iar formula de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între Moldovagaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă.

Într-o declarație a lui Sergei Kupriyanov, secretarul de presă al președintelui Comitetului de Administrație al Gazprom, la postul de televiziune „Россия 24”, citat de agenția de presă „РИА Новости”, se menționează că Gazprom va înceta furnizarea de gaze către Republica Moldova în 48 de ore dacă Chișinăul nu își achită datoriile curente.

Sursa: IPN