ANDREI NASTASE DESPRE NEGOCIEREA CONTRACTULUI CU GAZPROM: SA FIE DEMARATA O ANCHETA PENALA

Președintele fondator al partidului Platforma DA, Andrei Năstase, s-a dezlănțuit la adresa guvernării PAS. Năstase a calificat drept o „bătaie de joc” modul în care a fost negociat contractul cu Gazprom și cere Procuraturii Generale să verifice dacă persoanele care au reprezentat interesele Republicii Moldova în Rusia nu au comis ilegalități sau abuzuri. Andrei Năstase spune că Platforma DA examinează scenariul protestelor în masă, dacă guvernarea va admite acțiuni iresponsabile în raport cu cetățenii, notează IPN.

Andrei Năstase s-a arătat nemulțumit de faptul că prerogativa negocierilor cu Gazprom a fost pasată vicepremierului Andrei Spînu. Potrivit lui Năstase, premierul Gavrilița sau chiar președintele Sandu ar fi trebuit să reprezinte Republica Moldova la negocierile cu partea rusă. Năstase cere Procuraturii Generale să inițieze o anchetă pe acest caz.

„S-a mers la negocieri cu o reprezentare foarte joasă. Acolo trebuia să se meargă la nivelul prim-ministrului sau chiar a președintelui. Cerem demisia acestui domn Spînu, care și-a bătut joc de statul Republica Moldova și de cetățenii ei. Pe acest caz ar trebui să fie demarată, de urgență, o anchetă penală. Să fie anchetat modul în care au fost apărate, reprezentate drepturile Republicii Moldova în această tranzacție. Este o neglijență crasă din partea celor care au reprezentat Republica Moldova acolo”, a spus Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Mai mult, președintele fondator al Platformei DA spune că guvernarea ignoră recomandările Platformei DA privind depășirea unor situații de criză și admite scenariul unor proteste antiguvernamentale.

„Mijloacele noastre rămîn aceleași, cele democratice, civilizate. Ce are în arsenalul său o opoziție? Protestul. Dar întîi vom fi o opoziție activă, constructivă, sîntem dispuși să ajutăm acolo unde e cazul. Dacă nu vor exista reacții, bineînțeles, păstrăm în arsenalul nostru protestul. Dacă guvernarea își bate joc de oameni, vom protesta. Vom protesta prin toate mijloacele posibile, prin luări de atitudine, declarații, inclusiv - proteste”, a spus Andrei Năstase.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, Platforma DA cere guvernării revizuirea mecanismului de compensare a tarifului, prin majorarea sumelor alocate cetățenilor cu venituri modeste, precum și alocarea compensațiilor pentru agenții economici, demiterea viceprim-ministrului Andrei Spînu, înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conduceri Moldovagaz, dar și renegocierea contractului actual cu Gazprom.

Sursa: IPN